Почетна > Свет
Свет

Шефови дипломатија Кине и Јапана нагласили важност стабилних односа

Јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши почео је данас разговоре у Пекингу са кинеским колегом Ћин Гангом, а очекује се да ће Хајаши тражити брзо ослобађање јапанског бизнисмена ухапшеног у Кини под сумњом за шпијунажу и пренети забринутост Токија због територијалног спора.
кине
Фото: Танјуг/Kyodo News via AP

Хајаши је рекао на почетку разговора да постаје све важније да Јапан и Кина подржавају конструктивне и стабилне билатералне односе о којима су се договорили јапански премијер Фумио Кишида и кинески председник Си Ђинпинг током разговора на самиту прошлог новембра, упркос, како је рекао, „многим изазовима“.

Ћин је обећао да ће сарађивати са Хајашијем на промовисању даље сарадње и дијалога да би две земље могле да напредују у решавању спорних питања, објавио је Кјодо.

Посета Хајашија је прва посета једног јапанског министра спољних послова Кини од децембра 2019. године.

Како је најављено, Хајаши ће се касније данас састати са највишим кинеским дипломатом Ванг Јием и премијером Ли Ћијангом.

Виши службеник јапанске фармацеутске компаније „Астелас фарма“ ухапшен је прошлог месеца у Кини због сумње да се бавио шпијунажом.

Токио је тражио његово пуштање на слободу и омогућавање конзуларног приступа јапанском држављанину, подсећа јапанска агенција.

Очекује се да ће јапански шеф дипломатије изразити и забринутост Токија због поновљеног уласка кинеских бродова у воде у близини острва Сенкаку под контролом Јапана у Источном кинеском мору, на која Пекинг полаже право, као и заједничких војних вежби Кине и Русије у близини јапанске територије.

Такође се очекује да ће Хајаши нагласити да је важно очување мира и стабилности широм Тајванског мореуза, као и да ће затражити од Кине да игра одговорну улогу, засновану на међународном праву, у ангажовању на постизању мира и стабилности у Украјини.

Predsednik Kine: Odnosi sa Singapurom postavili merilo za region

Преузмите андроид апликацију.