Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Фестивал „Вила“ – Јединствено искуство на Фрушкој гори уз хероине данашњице

У славу велике српске хероине прошлости, песникиње, гитаристкиње, новинарке и боркиње Милице Стојадиновић Српкиње, у години када је Нови Сад Европска престоница културе, од 3. до 5. јуна публика ће имати прилику да ужива у богатом културном програму породичног фестивала „Вила”, и то у јединственом амбијенту Фрушке горе у Врднику (Фрушке Терме Ресорт), где је Милица провела већи део свог детињства.
Фото: НСЕПК2022

Овај јединствени фестивал се одржава први пут, и то у оквиру програмског лука „Хероине”, а ујединиће локалне и светске уметнице, хероине данашњице, кроз широк спектар музичких, позоришних и визуелних представа, радионица и гастрономских догађаја.

Од севдалинки праћених класичним инструментима, преко попа, до метал музике – „Вила” ће у Врдник довести готик вилу Тарју Турунен, виле класичне музике – виолинисткињу Симон Ламсму која наступа са оркестром Камерата Нови Сад и виолисткињу Табеу Цимерман, четири виле које чине бенд „Warpaint“, „Jenny from Ace of Base“, али и регионалне виле Натали Диздар, Калиопи, Амиру Медуњанин уз Војвођански симфонијски оркестар, које ће наступима допринети бајковитој фестивалској атмосфери.

Фото: НСЕПК2022

Хероине чији се глас далеко чује, Аница Добра и Наташа Миљковић, читаће деци бајке и испричати старе приче у новом руху.

Осим тога, програм за најмлађе обухватиће низ радионица, плесних представа, књижевне догађаје, које ће деци улепшати први јунски викенд.

Посетиоци ће имати прилику да уживају и у театру јер ће Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић играти представу „Прах”, у режији младог признатог редитеља Вељка Мићуновића.

Тродневни филмски програм под ведрим небом забавиће и децу и одрасле, те ће између осталих, бити приказан и један од филмова који је у последње време побрао све симпатије публике – „Лето кад сам научила да летим”, рађен према књизи Јасминке Петровић, у режији Радивоја Андрића.

Дечији кутак обухватиће полигон спретности, игре попут билијара ногом, фризбија, пуштања змајева на ветру и бацања лаких авиончића без мотора, уз аниматоре који ће децу све време водити кроз игре.

Најмлађи ће развијати различите интелектуалне, моторичке, социјалне, чак и емотивне способности у оквиру радионице „Облутак” за коју је задужена Дуња Шашић, потврђена експерткиња у креативном раду са децом.

Дечији програм употпуниће и Рок камп за девојчице.

Док малишани уживају у својим активностима, осмишљена је зона „Великог хлада”, која се простире на чак 400 квадратних метара, где ће родитељи уживати у правом излету, пикнику и атмосфери гарден-партија.

Биће постављена и зона са храном, као и тоалети са текућом водом.

Такође, у близини је и базар са 20 штандова, на којима ће се продавати фина домаћа храна, вино, накит и одећа домаћих креатора, природна козметика и слични производи.

Ове зоне употпуњују породични догађај и формирају кутак у ком свако може пронаћи нешто за себе.


Otvorena izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč” u MSUV

Преузмите андроид апликацију.