Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Фестивал „Укуси Војводине“ чува стара војвођанска јела

Шесту годину за редом фестивал “Укуси Војводине” окупља мале произвођаче хране, вина, меда, ресторане у којима се негују традиционална војвођанска јела, удружења жена која чувају старе рецепте од заборава и љубитеље војвођанске хране који у новосадски Лимански парк долазе да уживају свим чулима.
Фото: PrtSc/Facebok/Ukusi Vojvodine

У Удружењу Интерфест које је организатор фестивала кажу да је сваке године све већи број заинтересованих излагача.

„Ове године имамо више 120 излагача који су донели све што представља укусе Војводине, од гулаша, паприкаша и других јела, до гомбоца, штрудли и других слатких ђаконива. Ово је лепа прилика да посетиоци осете све што Војводина нуди у гастрономском смислу, што је био циљ не само фестивала већ и целог овог пројекта, и да можемо да парирамо понуди и сличним фестивалима који су већ познати у Европи и у свету“, каже манаџер фестивала Јадранка Бељан Балабан.

Војводина је позната по разним јелима, али је мало познато да су неки производи и специјални, као што су они у Ковиљу код Новог Сада.

„Ако кренемо од аперитива то је ракија од дуда, а од сухомеснатих су то производи од мангулице. Мангулица је мађарска сорта, али смо је ми увде усвојили и сада је то један од наших брендова“, каже Сава Граорац, учесник манифестације и један од организатора ковиљске манифестације „Парастос дуду“.

Посетиоци овог викенда могу на Укусима Војводине да купе кравље и козје сиреве, праве војвођанске сланинице, кулене и кобасице различитих рецептура, домаће зимнице, мед, производе од леблебије, бундеве, различите намазе и уља и још много изненађења.

Наравно, неизоставни су домаћа штрудла, гомбоце, крофне. Манифестација траје два дана у новосадском Лиманском парку.

Održana prva jesenja cvetna pijaca

 

Преузмите андроид апликацију.