Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Одржана прва јесења цветна пијаца

На првој „Новосадској цветној пијаци“ у овогодишњем јесењем циклусу, Новосађани имају прилику да током два дана набаве све што је потребно за јесење уређење башта и балкона, а осим опреме за хортикултуру, цвећа и садница, могу да се опскрбе и здравствено-безбедним садржајем.
Фото: Градске инфо

„У јесењем периоду актуелне су саднице воћа, листопадних и четинарских врста и жбуња, кактуса, перена као и тиквице и луковице које се могу засадити за следећу годину“, рекла је потпредседица Покрета горана Новог Сада и организаторка Цветне пијаце Душица Миленковић.

„Један мали део је посвећен рукотворинама и старим уметничким занатима, као и излагачима домаћих производа, попут меда и производа од органског воћа, поврћа и житарица. Пријављено је 80 учесника, од чега највећи део покрива хортикултура. Своје рукотворине представиће петоро занатлија, а производе попут хумуса, меда, зачина и тестенина изложило је 19 произвођача.“

На тезги Веронике Штрбац из Темерина изложен је богат програм јесењих цветница, нешто мање собног цвећа и кактуса који се, како каже Вероника, најбоље продају.

Њихова цена се креће од 200 до 400 динара. Баштенске врсте, попут разних жбунова, лаванде, рузмарина или сантолина, могу да се набаве по цени од 250 до 300 динара, док од собних врста највише има пузавица, фикуса и филадендрона, чије се цене крећу од 300 до 1.000 динара.

Јесењих врсте, као што је цвет дан и ноћ кошта око 40 динара, хризантема од 200 до 400 динара, а има и цитруса, од којих је најзасупљенији лимун по цени од 2.000 до 2.500 динара.
Фото: Градске инфо

Индијски јоргован кошта 1.200 динара, кариотени 800, хортензија око 1.000 динара, а собне попут хибискуса од 500 до 3.000. На једном штандова изложене су глинене саксије, вазе и шоље грнчара Зорана Трбића из Сремске Митровице. Њихове цене се крећу од 100 па до 450 динара.

Ту је и домаћа козметика Јелене Стојиљковић као што су сапуни по цени од 150 до 350 динара, мелеми који стају од 550 до 1.000 динара, као и домаће миришљаве свеће по цени 450 динара. Много је и штандова са плетеним баштенским намештајем, као и шивеним одевним предметима.

Посетиоцима Марина Алмај нуди оригиналне декоративне предмете израђени од природних материјала и биљака у стаклу, рамове на плочастим подлогама. Цене ових декоративних предмета крећу се од 1.000 па до неколико хиљада динара, у зависности од величине самог рада и количине утрошеног материјала.

Велике су гужве око тезги са цветним врстама, а много је и оних који разгледају и пазаре баштенску и собну декорацију, земљу за расађивање биљака и домаће специјалитете.

Посетиоци су махом редовни, па тачно знају шта желе и где могу да пронађу жељену робу. Једна од њих је Јасмина Хрћа из Кисача, која, како каже, не пропушта ниједну Цветну пијацу.

„Овде долазим јер у малом месту као што је Кисач немам тако широк избор сезонског цвећа и баштенске опреме. Тренутно сам у потрази за цитрусима и маслинама. Цене су овде, по мом мишљењу, приступачне, а пошто сам велики љубитељ баштованства и цвећа, спремна сам да издвојим и веће суме новца…“

Цветна пијаца, као и увек, трајаће два дана. Тако ће сви заинтересовани Новосађани који током јучерашњег дана нису стигли да је посете моћи то да учине данас од 8 до 19.30 часова.

Prezentacija Erazmus+ studentskih praksi 12. septembra

 

Преузмите андроид апликацију.