Почетна > Нови Сад

Актуелно Културна сцена Нови Сад

Фестивал Новосадске музичке свечаности – „НОМУС“ од 18. до 26. октобра у нашем граду

Једна од најугледнијих међународних манифестација посвећених уметничкој музици у нашој земљи, у организацији Музичке омладине Новог Сада, понудиће ове године публици девет јединствених концерата, с бриљантним извођачима из Србије, али и из преко десет земаља Европе и света.
Фото: Промо
Међу највећим звездама овогодишњег фестивала је легендарни пијаниста Иво Погорелић, који ће свирати као солиста на отварању Номуса, заједно с нашим изванредним ансамблом Војвођанским симфонијским оркестром и цењеним маестром Србољубом Динићем.
Фото: Промо/muzickaomladina.org

Такође и српски виолиниста Станко Мадић као изразито успешан и тражен уметник, део је те пробране уметничке екипе овогодишњег издања фестивала, као и Симфонијски оркестар РТС-а, под управом диригента Премила Петровића с којима ће, као солиста, Мадић и свирати.

У рангу најбољих хрватских ансамбала данашњице, с традицијом дугом равно седамдесет година су Загребачки солисти, а који ће наступити на Номусу с њиховим концерт-мајстором, еминентним виолинистом Сретеном Крстићем, као и с нашом цењеном сопранисткињом Соњом Шарић.

Од два концерта намењених камерном музицирању, први ће приредити јединствена музичка заједница састављена од изузетних музичара пореклом из шест земаља Европе и света, а чији је заједнички сусрет иницирао Мате Бекавац, изванредни, светски признати словеначки кларинетиста, а други концерт – Камерни ансамбл Номус, у којем је окупљена највреднија домаћа уметничка и педагошка елита.

Ту свакако припада и пијаниста Ратимир Мартиновић, који ће извести реситал с програмом у целости посвећеном музици Василија Мокрањца, поводом 100 година од његовог рођења.

На репертоару поменутих извођача налазе се нека од ремек-дела солистичке, камерне и оркестарске литературе уметничке музике. Осим тога, и неки сасвим посебни, аутентични и савремени етно, џез, односно wорлд мусиц концерти, налазе се на овогодишњем фестивалском издању.

Један од њих приредиће и ирански перкусиониста Мухамед Реза Мортазави који свира на традиционалним ударачким инструментима томбак и деф. Програми који излазе из оквира уметничке музике су и пројекти ПРЕДА – прославаљеног цимбалисте Маријуса Преде и његових даровитих синова и МАКЕДОНИСИМО – једног од најтраженијих пијаниста данашњице Симона Трпческог и његових фантастичних пријатеља и колега. У оба, кроз мешање народних и класичних инструмената и музичких стилова – уметничке, џез, савремене, салонске и етно музике уметници настоје да своје корене приближе савременој публици.

Програми Номуса ће се одржавати на три локације – у Синагоги, Градској кући и Српском народном позоришту.

Улазнице за све догађаје су у продаји у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2), радним данима од 9х до 14х и он-лине (уплата на рачун) на линку: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index. За пројекат ПРЕДА, карте се продају на благајни СНП-а према радном времену билетарнице.

Генерални покровитељ фестивала Номус 2023: Град Нови Сад

Више детаља о свим концертима, продаји и ценама улазница погледајте на линку: https://www.muzickaomladina.org/nomus/

Fijakeri i zvuci tambure najavili još jedan spektakularni Tamburica fest (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.