Почетна > Живот и стил

Живот и стил Нови Сад

Фебруар посвећен борби против рака – укључи се – #немапредаје

4. фебруар се у свету и код нас обележава као Светски дан борбе против рака.

 

Овај дан се обележава са циљем да се подигне свест о ризику настанка болести и подстакне, кроз што једноставније мере, њена превенција, правовремено откривање и лечење.

Екипа нашег портала је направила кампању #НЕМАПРЕДАЈЕ и донели смо одлуку да кампању проширимо на цео месец.

Наша новинарка Јелена Вујовић, која је и сама била оболела пре пет година од карцинома дојке одлучила је да пробуди свест о превенцији и о значају превентивних прегледа и да скрене пажњу да рано откивање спашава животе.

О важности превентивних прегледа на нашем порталу у току месеца фебруара имаћете прилику да чујете излагања медицинских радника о раном откривању, начину превенције, прегледима и свему што је потребно да знате о овој опакој болести.

У свету, преко 14 милиона људи годишње оболи, а 8,2 милиона људи умре од рака. Око 30% свих смрти због малигних болести настаје због 5 главних фактора ризика: пушење, прекомерна телесна тежина, недовољно уношење воћа и поврћа, недостатак физичке активности, конзумације алкохола.

Охрабрује чињеница да су и у нашој земљи започети скрининг програми раног откривања малигних болести које су најпревентабилније, скрининг рака дебелог црева, дојке и грлића материце. Осим превентивних прегледа једнако је важна брига о здрављу, физичка активности и здрава исхрана.

Како би наша кампања стигла до што више људи и како бисмо код што више људи пробудили свест о важности превентивних прегледа и уопште о бризи о здрављу потребна нам је ваша помоћ.

Неке од теретана и ординација су нам се већ придружиле и дале попуст у току месеца фебруара на своје пакете. Ако и ти желиш да будеш део кампање можеш помоћи на овај начин. Исто тако можеш помоћи и једноставним дељењем наших објава са #НЕМАПРЕДАЈЕ.

4. februar – Svetski dan borbe protiv raka: Priča jedne od nas

 

Преузмите андроид апликацију.