Почетна > Бизнис
Бизнис

ФАТФ: Малта стављена на сиву листу због прања новца

Надзорно тело задужено за праћење прања новца и финансирање тероризма – ФАТФ саопштило је данас да је Малта стављена на листу за појачани надзор, односно, такозвану сиву листу.
Фото: Pixabay/Sofia Arkestål

Financial Action Task Force (ФАТФ), са седиштем у Паризу, додаје да је чланица Европске уније стављена на сиву листу, заједно са Хаитијем, Филипинима и Јужним Суданом, јавља АП, који оцењује да је необично за земљу ЕУ да буде стављена на овакву листу, на којој су још и Пакистан, Зимбамбве и Сирија.

Малтешка влада каже да је била и да ће остати потпуно посвећена сарадњи са ФАТФ и осталим међународним партнерима како би се препоруке и проблеми решили у што краћем временском периоду.

„Велики број реформи је довело до опипљивог напретка у способности државе да спречи, открије и бори се против прања новца и спонзорисања тероризма“, наводи се у саопштењу владе у Ла Валети.

Овај потез је забринуо јавност на Малти о могућој штети по националну економију

Малтешка влада је одмах издала саопштење у којем се наводи да „Малта не заслужује да буде предмет појачаног надзора, с обзиром на то да је већ покренула програм реформи.“

„Малта је урадила заједничку процену 2019. године. Завршни извештај је приказао велики број озбиљних питања који се тичу ризика у држави“, рекао је председник ФАТФ Маркус Плејер.

Он је додао да је Малта „направила добар напредак“ у појединим областима, али да „и даље остају важна питања“.

„Малтешка обавештајна финансијска јединица мора да подржи снаге реда и да се бори против утаје пореза и случајева повезаним са прањем новца“, казао је Плејер.

ФАТФ је основан 1989. године на иницијативу Г7, а за борбу против прања новца, а 2001. му је проширен надзор и на финансирање тероризма.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.