Почетна > Индекс
Индекс

Факултет техничких наука угостио активног космонаута

Космонаут Сергеј Куд-Сверчков је одржао предавање на Факултету техничких наука како би актуелним и будућим студентима пренео своје искуство са МСС Експедиције 63/64 са које се, након 185 које је провео у орбити као инжењер лета, управо вратио.
Фото: Градске инфо

Србија је прва дестинација на коју се господин Сергеј упутио вративши се са своје вишемесечне експедиције коју је започео укрцавши се на Међународну свемирску станицу 14. октобра 2020. године. Ово представља прву посету једног активног космонаута Новом Саду и самим тим и Факултету техничких наука, а у Србији је оваква посета последњи пут реализована пре 52 године.

Поред Куд-Сверчкова, предавања су одржале и Анастасија Степанова, истраживач и будући космонаут који се припрема за далеко путовање на Марс, као и Алена Кусменко, оснивач добротворне организације УНИТY из Русије.

Догађај, који је одржан у Свечаној сали ФТН-а, пратило је укупно преко 300 студената, професора и матураната захваљујући преносу уживо који је организован путем платформе МС Теамс.

Проф. др Раде Дорословачки дочекао госте

Госте је дочекао декан проф. др Раде Дорословачки који је у име Факултета техничких наука изразио велико задовољство што је руска делегација издвојила време да нашим студентима и професорима пренесе своје јединствено искуство и знање, након чега је гостима укратко представио факултет.

Студентима се обратила и госпођа Драгиња Влк, одборница Скупштине Града Београда, а догађају је присуствовала и госпођа Адријана Месаровић, чланица градског већа за буџет, финансије и инвестиције Града Новог Сада.

Космонаут Сергеј је поделио искуства са своје експедиције и објаснио улогу коју је имао као инжењер лета, а учесници догађаја могли су да погледају и видео који је сам снимао током боравка у орбити у Сојуз МС-17 свемирској летелици заједно са руским космонаутом Сергејем Ружиковим, командиром Сојуз МС свемирске летелице, и НАСА астронаутом Кетлин Рубинс.

Такође, изнео је и детаље са својих вишегодишњих припрема које су укључивале и активности попут скакања падобраном, роњење, тренирање различитих начина преживљавања у пустињи и планинама. Студенте је посебно изненадило што је као најзначајнији елемент тренинга за одлазак у свемир господин Сергеј навео учење кроз посвећено читање различитих упутстава са којим се читава припрема и започиње.

Према његовом мишљењу, инжењерство је најинтересантнија професија захваљујући којој се креира и иновира свет и са тим у вези је будућим инжењерима пружио савет да уче што више како би били што бољи, ако не и међу најбољима, без обзира за коју су се инжењерску област определили.

Космонаут Куд-Сверчков биће проглашен за народног хероја Руске Федерације и укупно је 124. руски космонаут за тачно 60 година од када је први човек, Јуриј Гагарин, у свемирској летелици отпутовао у свемир.

Присутнима се обратила будућа космонауткиња Анастасија Степанова

Будућа космонауткиња и истраживачица при Руској академији наука Анастасија Степанова је говорила о припремама на Земљи пре упућивања у космос. Присутни су имали прилику да чују многобројне занимљивости кроз историју, од првог одласка човека у свемир, преко првог експеримента који је почео 1967. године под називом „Година звезданих летова“  који је симулирао лет као вид припреме космонаута.

Степанова је детаљно објаснила зашто је за човечанство интересантан управо Марс. Као примарни разлог навела је могућност да се пронађу остаци живота због услова који владају на овој планети. Говорила је и о међународним експериментима у којима је сама учествовала у оквиру којих су се симулирали космички услови у којима би научници истраживали облике живота на Марсу, али и изучавале најадекватније физичке и психолошке припреме људског организма за одлазак изван граница Земљине атмосфере.

Присутни су имали многобројна питања за госте, а двоје руских космонаута су до детаља објаснили улогу и значај различитих инжењерских струка без којих не би ни било могуће истраживање свемира и проналажење решења за различите специфичне проблеме попут израде свемирских станица, проналажења јединствених материјала, симулације летова у космос и услова на Марсу, укључивања у научне експерименте, итд.

Алена Кусменко представила је хуманитарне пројекте

Након ових излагања, оснивач међународне добротворне организације UNITY Алена Кусменко представила је хуманитарне пројекте ове организације основане у Руској Федерацији који су посвећени ширењу арт терапије и других пракси за унапређење квалитета живота онколошких пацијената широм Русије и света. Организација Унитy објединила је циљеве Роскосмоса и НАСА и амбасадори ове организације су активни космонаути обе организације међу којима су управо и Сергеј Куд-Сверчков и Анастасија Степанова.

Сергеј се током боравка на Међународној свемирској станици упознао са свемирским оделом „Сањар“ који су осликали онколошки пацијенти у 10 земаља и 20 градова укључујући и Београд.

Тиме се, после 60 година од постојања космичких пројеката, први пут нешто из Србије нашло у свемиру а то су цртежи (жеље) српске деце оболеле од рака.

Овај пројекат је реализован захваљујући сарадњи Унитy-а и Роскосмоса у априлу 2021. године, а на пројекту су учествовали Пошта Србије као друштвено одговорна компанија, Нурдор организација и Институт за онкологију.

Предавање на Факултету техничких наука одржано је у организацији Поште Србије, такође, као део пројекта подршке деци оболеле од рака у Србији.