Почетна > Путовања
Путовања Свет

Европске планине за планинаре почетнике

Ако сте ове године у потрази за активнијим летњим одмором уместо излежавања на плажи, планине у земљама са пријатним летњим температурама су увек добра идеја. Опције за планинарење су бројне, у зависности од степена искуства и кондиције, а данас вам доносимо неколико приступачних идеја за аматерско планинарење у прелепом природном окружењу.
Фото: Unsplash/markus spiske
Снежка (Чешка/Пољска)
Фото: Unsplash/Piotr Musiol

Снежка је највиши врх Крконоша, смештен на граници између Чешке и Пољске, са висином од 1.603 метра. Ово је популарно одредиште за планинаре почетнике због добро означених стаза и лаког приступа. Најпознатија рута креће из села Pec pod Sněžkou и води до врха кроз предивне планинске пејзаже. Успон је релативно благ, са неколико стрмијих делова који су прилагођени и за мање искусне планинаре. На врху, планинари могу уживати у панорамском погледу који обухвата обе земље. Током лета, стазе су добро одржаване, а зими се претварају у популарно скијалиште. Снежка је идеално место за оне који желе да искусе планинарење у прелепој природи, али без превеликих физичких напора.

Schafberg (Аустрија)
Фото: Unsplash/Paul Pastourmatzis

За почетнике у планинарењу, Аустрија нуди много дивних опција, а једна од њених најлепших планина је Schafberg у близини Салцбурга. Schafberg је приступачна планина са предивним панорамским погледима. Најлакши приступ а у исто време јединствено искуство је вожња винтаге парном локомотивом из 1893. године, док се расположени за пешачење могу на врх запутити пешке. Стаза није превише захтевна, али пружа довољно изазова за почетнике, с добрим ознакама и сигурносним мерама. Пут је окружен шумама, цветним ливадама и алпским језерима, непрестано нудећи чаробне призоре. На врху, осим спектакуларног погледа на језеро Wolfgangsee и планинске врхове, постоји и рустични планинарски дом где се можете одморити и уживати у традиционалним аустријским јелима.

Доломити (Италија)
Фото: Unsplash/Willdwind William Martret

У близини италијанске границе са Аустријом налазе се Доломити (или Доломитске Алпе), незванично најлепше планине у Европи. Чине их посебним јединствена геологија, драматични врхови и спектакуларне формације, а познати су по својим предивним алпским ливадама, долинама у безброј нијанси зелене, кристално чистим језерима и врховима попут Tre Cime di Lavaredo. Планинари-аматери могу се пењати по Доломитима, јер постоји много стаза које су погодне за почетнике, а управо она која води до Tre Cime di Lavaredo је једна од њих. Такође, многи хотели и планинарски домови у регији нуде организоване туре са водичима, што је идеално за оне који се први пут упуштају у планинарење. Стазе су добро означене и одржаване, а многе од њих воде кроз питоме планинске ливаде и шуме.

Планинарење у Доломитима укључује и уживање у локалној гастрономији, као што су палента и спек, те релаксацију у алпским колибама уз предивне погледе. Без обзира на ниво искуства, свако може пронаћи стазу за себе у овој прелепој регији. А поред природне лепоте, регија је богата културном и историјском баштином, са бајковитим селима, локалним гастрономским специјалитетима и могућностима за различите активности на отвореном током целе године.

Wallberg (Баварска, Немачка)
Фото: Unsplash/matthias-schroder

Јужна (и највећа) Немачка држава Баварска оправдава свој углед романтичне локације препуне зеленила. Њени дворци и сеоца са дрвеним кућама изгледају као из Дизнијевих филмова, а шумовити обронци Алпа и језера у њиховом подножју сунчаним данима остављају без даха. Најбољи начин за истраживање Баварске је шетња стазама које вијугају кроз брда и планине, око двораца, и често завршавајући у традиционалним колибама са домаћим пивом које се служи у огромним криглама.

Наш предлог је пешачење стазом која води на Wallberg, предивну планину изнад Тегернсее језера. Најлакши и најпопуларнији начин да се дође до врха је коришћење жичаре Wallbergbahn, која вас води до тачке одакле је могуће наставити пешице до самог врха. Стаза нуди спектакуларне погледе на језеро, околне планине и долине. Током успона, пролази се кроз алпске ливаде пуне дивљег цвећа, а стаза је погодна и за породичне излете због своје приступачности и сигурности. На врху Wallberg налази се ресторан са великом терасом и погледом, где се може уживати у традиционалној баварској кухињи и освежењима док се дивите панорамским погледима.

Аутор текста: Н.К.

Zbog čega su roletne na prozorima aviona uvek podignute tokom poletanja i sletanja: Važno pravilo, koje moraju da poštuju sve kompanije

Преузмите андроид апликацију.