Почетна > Бизнис
Бизнис

Европска комисија не одустаје од ограничавања цене руског гаса

Европска комисија жели и даље да ЕУ одреди највишу цену руског гаса, али потребно је још рада да се процени утицај те мере, рекла је данас европска комесарка за енергетгику Кадри Симсон.
Фото: Unsplash/carlbcampbell

„Настављамо да верујемо у ограничавање цене увезеног гаса из руских гасовода, али треба још да радимо на процени штетног утицаја по неке земље чланице“, изјавила је Симсон додајући да Брисел анализира како би шире ограничење цена гаса на све што је увезено у ЕУ могло да функционише, пренео је Ројтерс.

У међувремену је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила да су цене гаса у земљама ЕУ порасле више него 10 пута у поређењу с периодом пре пандемије корона вируса, јавио је Тасс.

„Састављање краја с крајем постало је извор узнемирености за милионе фирми и домаћинстава. Али Европљани се с тим храбро носе“, рекла је Фон дер Лајен.

Она је подсетила да је прошле године руски гас учествовао с 40 одсто у увозу гаса у ЕУ, а данас учествује с девет процената путем гасовода.

„Али Русија наставља да активно манипулише нашим енергетским тржиштем. Они више воле да спаљују гас него да га допремају (Европској унији). Ово тржиште више не функционише. Притом, климатска криза се снажно одражава на наше рачуне. Топлотни таласи су повећали потражњу за електричном енергијом а због суше су биле затворене хидроелектране и нуклеарке“, објаснила је председница ЕК.

Руска агенција примећује да Фон дер Лајен није поменула санкције уведене Русији, укључујући ембарго на увоз руског угља и нафте и покушаје да се ограничи цена руског гаса као узроке енергетске кризе у Унији.

Uvoz ruske nafte u EU manji za 880.000 barela dnevno u 2022. godini

 

Преузмите андроид апликацију.