Jogurt je dobar izvor vitamina i proteina, ali treba izbegavati one zašećerene.
Takođe proverite deklaraciju jer nisu svi podjednako bogati vrednim materijama.
Iako je telu potreban holesterol za izgradnju zdravih ćelija, previše ga može izazvati nakupljanje masnih naslaga u krvnim sudovima, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ishrana je, zajedno sa drugim faktorima, važna komponenta koja određuje nivo holesterola.
Dok neke namirnice pomažu u smanjenju, druge ga povećavaju.
Jogurt je među dobrim izborom, ali i ovde morate biti oprezni.
Izaberite jogurt sa niskim sadržajem masti, bogat probioticima, sa malo šećera i visokim sadržajem proteina.
Iako je jogurt kvalitetna namirnica, ako sadrži velike količine šećera, desiće se isto kao da jedete slatkiše.
Prekomerni unos šećera može uticati na zapaljenske procese, što holesterol čini još opasnijim. Kada je u pitanju izbor jogurta, nutricionisti savetuju da izaberete proizvod koji ne sadrži zasićene masti, niti mnogo šećera, ali je važno da ima dovoljno proteina i probiotika.
Zato izbegavajte voćne jogurte sa dodatkom šećera.
Benefiti konzumiranja jogurta
Konzumacijom jogurta unosimo kalcijum u organizam, što signalizira oslobađanje manjeg hormona kortizola, što olakšava gubitak težine, dok aminokiseline pomažu u sagorevanju masnih naslaga.
Većina jogurta sadrži probiotike, dobre bakterije koje žive u digestivnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama iz tela koji mogu izazvati upalu.
Takođe je značajan izvor kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka, vitamina B5 i B12.
Kalijum iz jogurta (600 mg kalijuma na 220 g jogurta) pomaže u uklanjanju viška soli iz organizma, što smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska.
Lekar predlaže najbolju hranu za snižavanje šećera: Dopašće se dijabetičarima
Preuzmite android aplikaciju.