Bademi su zapravo semenke, a ne orasi, ali kako god da se zovu, oni su izuzetno zdrava hrana koja ima niz zdravstvenih prednosti – od zdravlja srca do održavanja optimalne telesne težine.
Bademi u ishrani
Postoje dve glavne vrste – slatki badem i gorki badem. Slatki bademi su ono što se obično jede, dok se gorki bademi koriste u proizvodnji bademovog ulja ili kao aroma u hrani i likerima kao što je amareto. Porcija od 70 grama (četvrt šolje) badema sadrži 5 grama proteina (visoke vrednosti), 4 grama ugljenih hidrata, 11 grama masti (visoke vrednosti) i 3 grama dijetetskih vlakana, što ih čini hranom sa niskim glikemijskim indeksom. indeks.
Pošto su bogati mastima, bademe treba pravilno skladištiti kako se ne bi kiselili – idealno u ljusci i na hladnom mestu u dobro zatvorenoj posudi bez izlaganja svetlosti. Masti su uglavnom mononezasićene, što ih čini korisnim mastima. Bademi su odličan izvor mangana i bakra, esencijalnih kofaktora važnog antioksidantnog enzima superoksid dismutaze, koji sprečava oksidativna oštećenja (slobodne radikale) mitohondrija, energetskog faktora u ćelijama. Pored toga, bogati su riboflavinom (vitamin B2), što ih čini važnim za proizvodnju energije u srcu i mišićima i pomaže u recikliranju glutationa, još jednog važnog antioksidansa u mitohondrijama.
Bademi su odličan izvor vitamina E, biotina i bakra, kao i dobar izvor molibdena, magnezijuma, kalijuma i fosfora.
Koža badema je takođe bogata hranljivim materijama: bogata je antiinflamatornim flavonoidima u jedinstvenoj kombinaciji, koja – u kombinaciji sa vitaminom E koji se nalazi u mesnatom delu badema – pruža značajnu antioksidantnu i antiinflamatornu podršku i igra važnu ulogu u sprečavanje LDL oksidacije (52,5 koliko).
Uticaji na zdravlje
Visok nivo antioksidanata u bademima ima kardioprotektivni efekat. Nekoliko studija je pokazalo da ljudi koji jedu orašaste plodove (uključujući bademe) najmanje četiri puta nedeljno imaju 37 odsto manji rizik od razvoja koronarne bolesti u poređenju sa ljudima koji ih jedu retko. Takođe se pokazalo da bademi pomažu u smanjenju nivoa faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, C-reaktivnog proteina (CRP), koji je važan indikator upalnih događaja i mogući okidač za aterosklerozu. Pokazalo se da su bademi, u kombinaciji sa zdravom ishranom, jednako efikasni u snižavanju nivoa CRP-a kao i statini. Studije su pokazale da bademi snižavaju nivoe CRP na način koji zavisi od doze.
Bogovski napitak rešava glavobolje i artritis, dovoljno samo dva puta dnevno
Preuzmite android aplikaciju.