Početna > Život i stil
Život i stil

Evo zašto treba da jedemo što više svežeg sira!

Nije tajna da prekomerna konzumacija sira može dovesti do visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, što na kraju povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Foto: Pixabay/summa

Međutim, sir takođe sadrži kalcijum, proteine, vitamine i druge esencijalne hranljive materije, što znači da kada odaberete kvalitetne opcije sa niskim sadržajem masti i jedete ga umereno, koristi od sira često mogu biti veće od rizika.

Ovo je posebno tačno kada je u pitanju sveži sir, vrsta koja ima malo kalorija, malo ugljenih hidrata i zasićenih masti, ali mnogo proteina.

U stvari, stručnjaci kažu da postoji nekoliko ključnih načina na koje sveži sir može poboljšati vaše zdravlje kada ga uključite u svoju redovnu ishranu.

Pomaže u izgradnji mišićne mase

Jedna od najvećih prednosti jedenja svežeg sira je da može pomoći u izgradnji jakih mišića.

Svež sir je odličan izvor proteina, makronutrijenta kojeg mnogi ljudi ne dobijaju dovoljno.

Prosečnoj odrasloj osobi je potrebno oko 0,8 do 1,0 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno.

Uopšteno govoreći, u doručku često nedostaje proteina i tu skutni sir zaista dolazi na svoje.

Poboljšava regulaciju šećera u krvi

Svež sir takođe može pomoći u regulisanju šećera u krvi, što može imati širok spektar pozitivnih efekata na vaše opšte zdravlje.

Ljudi koji žive sa dijabetesom često traže načine da smanje skokove šećera u krvi.

Namirnice poput svežeg sira, koje sadrže malo ugljenih hidrata i puno proteina, mogu se kombinovati sa hranom bogatom ugljenim hidratima kao što je voće da uspori varenje i spreči skokove šećera u krvi.

Dobro je za zdravlje creva

Još jedna ključna prednost svežeg sira je da može uvesti zdrave probiotike u vaš probavni trakt. Svež sir je odličan za zdravlje creva jer sadrži korisne bakterije poput laktobacila, koje pomažu u održavanju optimalnog mikrobioma creva.

Podržava zdrav razvoj kostiju i zuba

Našim kostima i zubima su potrebne adekvatne količine proteina, kalcijuma, fosfora i vitamina D da bi ostali zdravi.

Ako odaberete sveži sir obogaćen vitaminom D, možete dobiti sva četiri od ovih ključnih hranljivih sastojaka.

Bogat je aminokiselinama

Svež sir je takođe bogat aminokiselinama, koje vaše telo koristi za obavljanje niza važnih funkcija.

To uključuje razlaganje hrane, rast i popravku tkiva, jačanje imunološkog sistema, promovisanje zdravog varenja, proizvodnju hormona i hemikalija u mozgu i još mnogo toga.

Pomaže u kontroli porcija

Namirnice bogate proteinima, vlaknima i mastima poboljšavaju sitost i omogućavaju ljudima da budu zadovoljni manjim porcijama hrane.

To je svestrana zamena za sireve sa visokim sadržajem masti

Drugi način na koji sveži sir može pomoći u gubitku težine i poboljšanju zdravlja srca je da služi kao alternativa sirevima sa visokim sadržajem zasićenih masti.

Svež sir se može koristiti kao zamena za sireve sa većom masnoćom, kao što je rikota, u receptima kao što su lazanje.

Ovo može biti korisno za ljude koji žele da zadrže svoju omiljenu hranu dok upravljaju težinom na održiv način.

Pet najboljih antiejdžing namirnica: Uz ovu ishranu usporićete starenje

Preuzmite android aplikaciju.