Početna > Život i stil
Život i stil

Evo zašto treba da jedemo barena jaja svaki dan

Jaja su sastavni deo mnogih jela, a vrlo često ih mnogi jedu za doručak ili užinu.
Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Najpogodnija opcija za užinu je kuvano jaje.

Bilo da ih pojedete kao užinu sa malo soli i mlevenog crnog bibera ili napravite korak dalje i pretvorite ih u tvrdo kuvana jaja, imaćete ne samo ukusan, već i zdrav obrok jer su jaja jedno od najbogatiji izvori određene hranljive materije zvane holin.

Neka istraživanja sugerišu da ljudi ne konzumiraju dovoljno hrane koja sadrži holin, uprkos tome što je esencijalni nutrijent.

Holin čini niz pozitivnih stvari za telo, od sinteze DNK i regulisanja ekspresije gena do stvaranja neurotransmitera poznatog kao acetilholin, koji je neophodan za raspoloženje, pamćenje, kontrolu mišića i druge funkcije nervnog sistema.

Holin takođe pomaže u uklanjanju štetnog LDL holesterola iz tela, jer pomaže u stvaranju supstance koja razlaže holesterol u jetri.

Nedostatak holina u ishrani može potencijalno uzrokovati nakupljanje LDL-a u ovom organu.

Prema USDA-ovom FoodData Centralu, jedno veliko tvrdo kuvano jaje sadrži 147 miligrama holina, što ga čini drugim najbogatijim izvorom hranljivih materija.

Nacionalni institut za zdravlje kaže da je prosečnom odraslom muškarcu potrebno oko 402 miligrama holina dnevno, dok je ženama potrebno oko 278 miligrama.

Pored holina, tvrdo kuvana jaja su dobar izvor proteina i vitamina za muškarce, uključujući A, D, E, K i nekoliko vitamina B.

Oslobodite se lako lošeg zadaha od belog luka

Preuzmite android aplikaciju.