Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто није добро да дајете псу чоколаду?

Иако нам је можда тешко да замислимо да је могуће отровати се чоколадом, пси не могу тако ефикасно разградити сву храну као људи, а конзумирање чоколаде код њих може изазвати опасне реакције.
Фото: Pixabay/ 422737

Чоколада садржи хемикалије теобромин и кофеин. Пси не могу тако лако да метаболишу ова два стимуланса као људи, па се накупљају у телу животиње, могу да убрзају телесне функције и изазову опасне нуспојаве.

Озбиљност негативног утицаја чоколаде на псе одређена је нивоима теобромина и кофеина у чоколадном производу, количином коју пас поједе, тежином и осетљивошћу пса на хемијске стимуланте.

Тамна и горка чоколада је најтоксичнија за псе јер садржи већу концентрацију теобромина од млечне чоколаде и знатно нижу концентрацију од беле чоколаде.

Како препознати тровање чоколадом код паса?

Почетни симптоми тровања чоколадом се обично јављају у року од 6 до 12 сати и могу укључивати прекомерно слињење и дахтање, појачану жеђ и мокрење, и стомачне тегобе праћене повраћањем и дијарејом. Пас може доживети повећан број откуцаја срца и постати немиран, нервозан и узбуђен, слично као особа осетљива на кофеин која је попила превише шољица кафе.

У тешким случајевима, неправилан рад срца узрокован једењем чоколаде може смањити циркулацију, што доводи до пада телесне температуре. Екстремни симптоми укључују летаргију, грчеве мишића, нападе и кому, који понекад доводе до смрти. Пошто телу треба дуже да разгради теобромин, симптоми тровања чоколадом могу трајати данима.

Како се лечи тровање чоколадом?

Ветеринари обично лече тровање изазивањем повраћања или давањем дозе активног угља, који чисти токсине из дигестивног система пса пре него што се апсорбују у крвоток животиње. У зависности од тежине тровања, ветеринари ће прописати неопходне лекове или течност за сузбијање тровања.

Од чега зависи тежина реакције пса на чоколаду?

Како пас реагује на чоколаду зависи највише од величине животиње. Комад чоколаде ће више деловати на чиваву, која је обично тешка око 1,8 до 2,7 килограма, него на вучјака, који може да тежи и преко 80 кг. Сто милиграма теобромина и кофеина по килограму тежине пса довољно је да буде смртоносно.

Различити чоколадни производи имају различите нивое теобромина и кофеина, а највећи проблем је пекарска чоколада. Занимљиво је да пси имају четири пута већу потребу да посете ветеринара због тровања чоколадом током Божића и дупло чешће за време Ускрса него за време празника, а посебно их привлачи чоколада у разним облицима и фигурама. Дакле, сакријте чоколаду од паса као што је кријете од мале деце јер је свима подједнако примамљива.

Deset rasa pasa koje ne linjaju

Преузмите андроид апликацију.