Početna > Život i stil
Život i stil

Evo zašto ne treba da preterujemo sa jedenjem trešanja!

Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka, ali da li je dobro jesti više od 20 njih ?
Foto: Pixabay/klimkin

Uobičajeno je da osećamo da kada pojedemo jednu ne možemo da prestanemo, ali stručnjaci upozoravaju danj i jedemo previše trešanja odjednom jer mogu delovati kao laksativ i izazvati loše varenje.

Zato je najbolje držati se preporučene dnevne doze od oko 150 grama, što odgovara količini od oko 20 trešanja.

Trešnje sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) i neke proteine i ugljene hidrate.

Crvenu boju trešnji daju antocijanini i druge fenolne supstance sa antioksidativnim dejstvom.

Pored toga, antocijanini imaju analgetičke i antiinflamatorne efekte i stoga su efikasni kod artritisa.

Antocijanini i proantocijanidini iz trešanja pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergije, stimulišu proizvodnju kolagena i ublažavaju upalu mišića i grčeve mišića, pa se sok od trešnje pokazao veoma korisnim za sportiste, koji mogu da ublaže bolove u mišićima nakon trčanja i drugih intenzivnih aktivnosti.

Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji naše telo polako apsorbuje, zbog čega je ovo voće veoma pogodno za dijabetičare.

Osim za jelo, možete ih koristiti i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača.

Kada pijete kafu – pre ili posle doručka? Evo šta je ispravno i jedino zdravo

Preuzmite android aplikaciju.