Jaja su važan deo ishrane jer obezbeđuju unos proteina važnih za rast i razvoj mišića. Pored toga, pomažu u gubitku masti i smanjuju nivo upale u telu.
Belanca i žumanca mogu imati različite efekte na vaše zdravlje. Postoje četiri razloga zašto ne treba izbegavati konzumiranje žumanca.
Čuvaju oči
Žumanca sadrže lutein, koji im daje žutu nijansu. Ali to je takođe povezano sa zdravljem očiju. Konkretno, sprečava makularnu degeneraciju, uzrok gubitka vida koji se može javiti kako starite.
Oni obezbeđuju unos proteina koji grade mišiće
Celo jaje se sastoji od 13 post proteina. Ako pojedete veoma veliko jaje, koje se sastoji od 7 grama proteina, u žumancetu ćete naći 3 grama. Proteini pomažu u različitim funkcijama, uključujući izgradnju mišića, zato ih nemojte bacati.
Zdravlje srca
Žumance sadrži omega-3 masti, za koje se pokazalo da pomažu u unapređenju zdravlja srca i smanjuju rizik od umiranja od srčanih bolesti. Određene omega-3 masti su takođe povezane sa potencijalnim uništavanjem ćelija raka i mogu pomoći kod artritisa.
Takođe su korisni za kosti
Žumance je jedan od retkih izvora vitamina D, koji pomaže u apsorpciji kalcijuma. Obe supstance pomažu da vaše kosti budu zdrave. Unos vitamina D važan i za decu i za odrasle kako bi se sprečio rizik od bolesti kostiju. To uključuje rahitis kod dece i osteoporozu kod odraslih.
Koje povrće treba jesti u jesen: Puno hranljivih materija za fantastične zdravstvene benefite
Preuzmite android aplikaciju.