Ukusna, lako dostupna, laka za pripremu i nutritivno veoma vredna, piletina je popularna u svim oblicima.
Na jelovniku velikog broja porodica, pileće meso je među omiljenim namirnicama. U supama, poput pečenja, u sosu, u rolnama ili salatama, volimo piletinu zbog jednostavnog, ali punog ukusa, zbog lake pripreme i dostupnosti.
Ako pitate nutricioniste, dobićete preporuku za ovo meso jer je dobar izvor proteina i gvožđa, vitamina B grupe i minerala cinka neophodnih za pravilan razvoj i funkcionisanje imunog sistema. Takođe volimo piletinu jer je lakše svarljiva od crvenog mesa i preporučuje se da se koristi u ishrani svih uzrasta.
100 grama piletine sadrži 215 kalorija. Od toga, 18 grama su proteini koji su važni za rast i razvoj različitih organa u telu, a četiri grama su zasićene masti koje štite od visokog holesterola.
Pileći proteini pomažu u jačanju i razvoju mišića, pomažu u održavanju zdravlja kostiju i zdrave telesne težine. Kako je pileće meso bogato selenom, konzumacijom ovog mesa obezbeđuje se bolji metabolizam, rad tiroidnih hormona, rad antioksidativnog odbrambenog sistema i imunološka funkcija organizma.
Kvalitetno pileće meso je bogato niacinom, posebnom vrstom vitamina B koji štiti organizam od raka i drugih genetskih komplikacija. Svaki komad piletine ima svoje prednosti Piletina dolazi u različitim delovima pilećeg mesa, dakle, pilećih prsa, bataka, karabata, krilaca, iznutrica… Svaki deo piletine nosi različite nutritivne i energetske vrednosti.
Pileća džigerica, na primer, sadrži velike količine vitamina A, koji je važan mikronutrijent za ćelije kože i učestvuje u borbi protiv patogenih bakterija.
Pileća prsa su, s druge strane, definitivno jedan od najvrednijih delova piletine.
Količina od 100 grama svežih pilećih prsa sadrži 120 kalorija, a izvori energije su uglavnom proteini i vrlo malo masti. Ugljeni hidrati nisu prisutni u pilećim prsima, a voda čini oko 75% ukupnog sastava hrane.
Ono što pileća prsa čini posebno kvalitetnim su proteini i ne samo njihova količina, već i činjenica da dolaze u krhkom ili nemasnom obliku. Njihova količina od 22,5 grama na 100 grama sveže hrane čini većinu ukupne količine energije.
Preuzmite android aplikaciju.