Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто би требало да једете чоколаду

Многима живот је незамислив без чоколаде, било да је конзумирају као топли напитак или у колачима и тортама.
Фото: Pixabay/kwol

Aли оно што нас посебно радује чињеница да је чоколада здрава и да коначно можемо да је конзумирамо без гриже савести.

Чаробни састојци који се називају полифеноли и процијанидин су одговорни за овај преокрет.

Управо ови састојци заузимају сам врх антиоксидативне скале, а какао, односно чоколада их има у изобиљу.

Важан је само начин на који ће ови састојци бити подвргнути у процесу припреме ових делиција, односно окружење у којем ће бити смештени.

Повишена Ph вредност слаткиша може драстично да смањи антиоксидативну активност какаоа и чоколаде, док супротне, односно ниже Ph вредности, фаворизују антиоксидативно дејство.

Осим тога, ови омиљени десерти постају још здравији ако им додате намирнице попут грожђица, брусница, боровница, јабука и цимета, које су такође богате сличним здравим састојцима.

Приликом конзумирања или припреме посластица пожељно је користити чисти какао прах или чоколаду са садржајем какаоа већим од 70 одсто.

Recept dana: Zdrava bela čokolada

Преузмите андроид апликацију.