Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево шта се догађа у телу уколико пијете само једну чашу воде дневно

Дехидратација може довести до многих нежељених симптома.
Фото: Pexels/Pixabay

Како и за здравље, тако је за негу и лепоту коже вода јако важна. Препоручени дневни унос воде је од шесто до осам чаша, а уколико се то правило не испоштује, могу се појавити нежељени симптоми.

Вода се избацује преко урина и зноја, па је битно да се надокнади изгубљена течност на дневном нивоу.

Уколико дневно пијете мање воде него што је препоручено, вероватно ће вам се догодити нешто од следећих појава.

Жеља за слаткишима

У поподневним сатима, када најчешће опада ниво енергије може се јавити појачана жеља за слаткишима. Још један узрочник томе може бити недовољан унос воде, јер се тада јетра мучи с претварањем гликогена у глукозу, односно шећер, за крвоток.

Умор и поспаност

Уколико вас ухвати поподневна поспаност, како бисте се разбудили потребно је да уз шољицу кафе узмете и чашу воде, јер је осећај умора један од знакова дехидрације.

У британској студији из 2015. године један од пет пацијената показивао је симптоме који су могли бити последица недовољног уноса воде, укључујући умор.

Изражена глад и након јела

Ако осећате глад и након јела, кривац за то може бити дехидрираност. Недовољну, па чак и умерену дехидрацију тело често погрешно тумачи као глад, због чега жудимо за још којим залогајчићем, који временом може довести и до повећања килаже.

Сува уста

Сува или лепљива уста један су од главних знакова дехидрације, због чега је јако важно пити препоручену количину воде.

Главобоље различитог интензитета

Главобоље које настају због неправилне хидратације могу бити различитог интензитета, од тупе и благе до оне исцрпљујуће. Овакав бол проузроковаће привремено смањење обима мозга услед губитка течности.

Тада се мозак лагано повуче од лобање, што изазива нелагодни осећај бола. Међутим, када попијете воду, мозак ће се вратити у нормалан обим и главобоља би тада требало да престане.

Tri čaše čaja dnevno smanjuju salo na stomaku i čiste od toksina, rezultati vidljivi brzo

Преузмите андроид апликацију.