Za nas se kaže da smo ono što jedemo, pa bi bilo dobro da pripazite kako pripremate obroke ako želite energiju, idealnu liniju i dug život!
Evo nekoliko važnih pravila pripreme hrane, a zapamtite ih i koristite kada pripremate hranu za sebe i ljude koje volite.
Količina ulja
Koliko ulja koristite za pripremu hrane utiče na vaše zdravlje više nego što mislite. Smanjenjem količine ulja automatski smanjujete unos kalorija u organizam i tako sprečavate razvoj određenih bolesti poput gojaznosti, koje u krajnjoj liniji mogu izazvati hipertenziju ili srčani udar.
Sveža hrana
Upotreba voća i povrća u pripremi jela treba da bude osnovno pravilo dijete. Sveže namirnice sadrže mnogo više vitamina i minerala od onih koje su dugo bile u frižideru ili su već kuvane.
Tehnika kuvanja
Način na koji pripremate obroke će odrediti koliko će hranljivih materija hrana sadržavati. Ekspres lonac je odlična opcija za zdravo kuvanje.
Žitarice i mahunarke
Ako određene namirnice ostavite u vodi tokom noći, one će se brže kuvati, antinutrijenti će nestati iz njih, a u njima će ostati svi potrebni hranljivi sastojci. Takođe će biti lakše svarljive.
Kora
Prilikom pripreme voća i povrća često se odlučujemo da ogulimo koru, ali ona je izvor hranljivih materija koje su našem organizmu potrebne. Umesto guljenja, odlučite se za dobro pranje voća i povrća toplom vodom da biste sačuvali ove hranljive materije i dali telu ono što mu je potrebno.
Blanširanje
Blanširanje je najbolji način da se očuvaju boja i hranljive materije tako što se hrana kratkotrajno držite u vodi na temperaturi od 98-100 stepeni (uglavnom spanać, blitva, kelj, pasulj) kore povrća i voća.
Preuzmite android aplikaciju.