Hrana u frižideru može trajati mnogo duže nego što mislite. Međutim, ta slanina koju držite u frižideru ne može trajati večno.
Za početak, uverite se da je vaš frižider podešen na 4,4 stepena Celzijusa ili manje. Ako hrana ima vremensku oznaku „prodaje do“ na etiketi, konzumirajte hranu u skladu sa tim.
Verovatno možete bezbedno da koristite hranu sa ovom etiketom kratko vreme nakon isteka roka trajanja.
Evo koliko dugo određena hrana može da traje nakon otvaranja:
Alkohol
Pivo: jedan dan ako je dobro zatvoreno nakon otvaranja
Šampanjac: 3 do 5 dana
Vino: 3 do 5 dana
Začini
Roštilj sos: četiri meseca
Humus: jedna nedelja
Kečap: šest meseci
Javorov sirup: nespecificiran
Majonez: 2 do 3 meseca
Senf: godinu dana
Mlečni proizvodi
Jaja: tri do pet nedelja
Mleko: nedelju dana
Parmezan: tri meseca
Jogurt: sedam do deset dana
Sirevi: jedna do dve nedelje
Voće i povrće
Jabuke: tri do četiri nedelje
Avokado: dva do tri dana
Borovnice: jedna do dve nedelje
Brokoli: tri do pet dana
Šargarepa: dve do tri nedelje
Celer: jedna do dve nedelje
Grožđe: pet do sedam dana
Salata: tri do pet dana
Sok od pomorandže: sedam do deset dana
Breskve: tri do pet dana
Maline i jagode: dva do tri dana
Proizvodi od mesa
Slanina: jedna nedelja
Govedina, jagnjetina, svinjetina, teletina: tri do pet dana
Pečena govedina i ćuretina: tri do četiri dana
Sirova govedina i svinjetina: jedan do dva dana
Kuvana piletina: tri do četiri dana
Sirova piletina: jedan do dva dana
Plodovi mora:
Kuvani losos, škampi i tunjevina: tri do četiri dana
Sirovi losos, škampi i tunjevina: jedan do dva dana
Namirnice prepune proteina uz koje ćete lako smršati posle 40.
Preuzmite android aplikaciju.