Početna > Život i stil
Život i stil

Evo koliko dugo možete da držite hranu i piće u frižideru

Hrana u frižideru može trajati mnogo duže nego što mislite. Međutim, ta slanina koju držite u frižideru ne može trajati večno.
Foto: Pixabay/stevepb

Za početak, uverite se da je vaš frižider podešen na 4,4 stepena Celzijusa ili manje. Ako hrana ima vremensku oznaku „prodaje do“ na etiketi, konzumirajte hranu u skladu sa tim.

Verovatno možete bezbedno da koristite hranu sa ovom etiketom kratko vreme nakon isteka roka trajanja.

Evo koliko dugo određena hrana može da traje nakon otvaranja:
Alkohol

Pivo: jedan dan ako je dobro zatvoreno nakon otvaranja

Šampanjac: 3 do 5 dana

Vino: 3 do 5 dana

Začini

Roštilj sos: četiri meseca

Humus: jedna nedelja

Kečap: šest meseci

Javorov sirup: nespecificiran

Majonez: 2 do 3 meseca

Senf: godinu dana

Mlečni proizvodi

Jaja: tri do pet nedelja

Mleko: nedelju dana 

Parmezan: tri meseca 

Jogurt: sedam do deset dana

Sirevi: jedna do dve nedelje

Voće i povrće

Jabuke: tri do četiri nedelje

Avokado: dva do tri dana

Borovnice: jedna do dve nedelje

Brokoli: tri do pet dana

Šargarepa: dve do tri nedelje

Celer: jedna do dve nedelje

Grožđe: pet do sedam dana

Salata: tri do pet dana

Sok od pomorandže: sedam do deset dana

Breskve: tri do pet dana

Maline i jagode: dva do tri dana

Proizvodi od mesa

Slanina: jedna nedelja

Govedina, jagnjetina, svinjetina, teletina: tri do pet dana

Pečena govedina i ćuretina: tri do četiri dana

Sirova govedina i svinjetina: jedan do dva dana

Kuvana piletina: tri do četiri dana

Sirova piletina: jedan do dva dana

Plodovi mora:

Kuvani losos, škampi i tunjevina: tri do četiri dana

Sirovi losos, škampi i tunjevina: jedan do dva dana

Namirnice prepune proteina uz koje ćete lako smršati posle 40.

Preuzmite android aplikaciju.