Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево какво понашање „гуши“ партнера

Везе, наизглед лепе, пропадају због токсичног поншања једног од партнера или оба.
Фото: Pexels/Alena Darmel

Некада нисмо ни свесни негативног понашања које имамо све док не дођемо до крајњих граница.

„Када радим са паровима, дефинисала бих токсичне везе као оне у којима постоје доследни обрасци штетног понашања који се јављају између две особе“, објашњава Грејс Чои, брачна и породична терапеут.

Ови нездрави обрасци појављују се када се неко од партнера осећа несигурно, неподржано или непризнато – или чак нападнуто или контролисано.

„Оно што често доприноси ‘токсичности’ у вези је када једна или обе особе не преузму одговорност за то како се понашању. Ове везе могу да се поправе, али је потребно време и посвећеност обе особе“.

Како да препознате знаке токсичног понашања код себе
Не комуницирате отворено

Постоји више понашања која могу да укажу на то да сте токсичан партнер. Један од примера је и то да не можете отворено да комуницирате. Иако звучи као клише, истина је, комуникација је кључ здраве везе. Ако одбијете да се укључите у здраву комуникацију или да покушате да побољшате своје комуникацијске вештине – уносите токсичност у везу.

Негативне емоције вас гутају

Обратите пажњу на сва негативна осећања која могу да се јаве и како утичу на вас. У токсичној вези, осећања љубави и дивљења се замењују осећањима огорчености, љубоморе и ниског самопоштовања.

Емоције попут љубоморе вођене су недостатком самопоштова или страхом од напуштања. Такође, необрађене емоције могу да доведу до токсичних образаца понашања.

Имате неизречена очекивања

Већини су се догодили моменти када су сматрали да партнер једноставно треба да зна шта вам треба без потребе да пита? Покушајте да схватите да ви и ваш партнер уносите различита искуства у везу, тако да ваше потребе и жеље вероватно неће бити исте.

Желите потпуну контролу

Жеља да имате контролу у вези је нормалан осећај, али када се овај осећај не контролише, то може да доведе до токсичних или штетних образаца понашања у вези. Размислите да ли се због овога друга страна осећа заробљеном у вези.

Pravila oblačenja koja će vam pomoći da odmah izgledate privlačnije

Преузмите андроид апликацију.