Početna > Život i stil
Život i stil

Evo kako konzumiranje crvenog mesa utiče na holesterol

Od izbegavanja pušenja do uključivanja vežbanja u vašu dnevnu rutinu, postoje neke standardne prakse koje pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Ali kada je u pitanju naša ishrana, nisu svi saveti sasvim jasni.
Foto: Pixabay/Zichrini

Naravno, znamo da je pijenje slatkih gaziranih pića i jedenje pržene piletine sa hrskavom kožom loša opcija ako pazite na holesterol, ali kada je u pitanju crveno meso, preporuke su često podeljene.

Pošto jedenje puno zasićenih masti može biti povezano sa višim nivoima LDL ili „lošeg“ holesterola, ljudima koji su fokusirani na kontrolu holesterola ponekad se savetuje da izbegavaju crveno meso. Međutim, jedenje crvenog mesa možda nije tako loše kao što ljudi veruju, posebno kada se ova hrana konzumira kao deo zdrave ishrane, navodi.

Da li konzumiranje crvenog mesa izaziva visok holesterol?

Istina je da su pojedini komadi crvenog mesa bogati zasićenim mastima, hranljivim materijama koje, kada se konzumiraju u prevelikim količinama, mogu biti povezane sa povišenim nivoom holesterola. Stoga je uobičajeni savet koji često čujete da smanjite unos crvenog mesa. Takođe je poznato da ljudi koji jedu više crvenog mesa imaju tendenciju da slede nezdrave obrasce ishrane, uključujući konzumiranje više gaziranih pića zaslađenih šećerom i više alkohola. Stoga, opservacione studije mogu sugerisati da je konzumiranje više crvenog mesa povezano sa povišenim nivoom holesterola. Ako jedete dobro izbalansirane obroke koji se sastoje od komada crvenog mesa i puno povrća, celih žitarica i zdravih masti, nivo holesterola će verovatno ostati u granicama normale. Mediteranska dijeta koja sadrži male porcije nemasne govedine pomogla je u smanjenju LDL holesterola.

Druga studija je otkrila da kada je uključeno u ishranu sa niskim sadržajem zasićenih masti, jedenje umerenih količina nemasne govedine ne dovodi do povišenog nivoa holesterola.

Ako ste ljubitelj crvenog mesa, postoji nekoliko saveta koje možete slediti da biste držali nivo holesterola pod kontrolom:

  • Odlučite se za posne komade kao što su biftek ili šnicla
  • Držite se umerenih količina
  • Uparite svoje meso sa puno povrća, zdravih masti i celih žitarica umesto rafinisanog hleba, prženog krompira i poslastica prepunih šećera

Trik dobrih restorana koji čini hranu boljim

Preuzmite android aplikaciju.