Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево како да сазнате да ли сте можда зависни од мобилног телефона

Истина је да су нове технологије значајно унапредиле и олакшале наш живот, али са собом могу да понесу и неке опасности о којима често не размишљамо или смо свесни.
Фото: Pixabay/Averyanovphoto

Стручњаци до данас имају подељенa мишљења о томе да ли су нам нове животне промене штетне или корисне, али како се на ову тему спроводе истраживања, у будућности ћемо сигурно знати много више. Коришћење мобилног телефона је нормална ствар за већину људи данас и постала је навика од које би се заиста тешко одрећи. За неке, честа употреба паметних телефона може да се претвори у неку врсту зависности, једноставно не могу да живе без тога, а ако би морали да се одрекну уређаја, могли би да доживе и симптоме одвикавања.

Како знати да претерујемо са коришћењем мобилних телефона или да смо само на најбољем путу?

Постоје сигнали на које треба обратити пажњу. Према истраживачком центру ПЕВ у Вашингтону, око 67 одсто људи који поседују паметни телефон каже да проверава позиве и поруке када уређај не звони неко време. Ово би могао бити аларм који изазива зависност. Испунићете сваки тренутак гледајући у свој мобилни телефон, губићете сате а да тога нисте свесни. Стално ћете проверавати екран и осећаћете да не можете стани и кад хоћеш.

На које друге симптоме треба обраћати пажњу?

Верује се да постоје четири симптома која могу открити да претерујете. Ситуација мора бити таква да је особа претерано користи и да је проблематична због тога, а ова навика може у великој мери негативно утицати на свакодневни живот.

Симптоми и сигнали су:

Потреба за све чешћом употребом мобилног телефона, анксиозност због коришћења мобилног телефона, неуспели покушаји мање употребе мобилног телефона, прекомерна употреба која узрокује губитак времена, негативне емоције када нема сигнала мобилни телефон или не ради. Иако се зависност од мобилног телефона још не налази на листи дијагностичких менталних поремећаја, истраживање које смо поменули упоредило је са зависношћу од коцкања, за коју постоје критеријуми за постављање дијагнозе. Али у Енглеској је 2009. скован назив номофобија, што би значило неконтролисани страх од губитка сигнала на мобилном телефону, односно мобилном телефону. Прекомерна употреба мобилних телефона може утицати и на бол у врату, кажу дерматолози на стварање бора на врату, као и на проблеме са сном и расположењем.

Zašto je opasno pustiti decu da jedu ispred ekrana?

Преузмите андроид апликацију.