Jedenje ključne hrane može „reprogramirati“ vaša creva da biste bili zdraviji i smanjili rizik od bolesti.
Mnogo vlakana je ranije bilo povezano sa manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka creva. Da ne pominjemo, hrana bogata vlaknima može vam pomoći da redovnije idete u toalet i da budete siti duže.
Nedavna istraživanja su čak povezala dnevni dodatak vlaknima sa poboljšanom funkcijom mozga i manjim rizikom od Alchajmerove bolesti.
Naučnici sa Nacionalnog instituta za hranu DTU i Univerziteta u Kopenhagenu kažu da su došli do srži zašto vlakna mogu biti tako korisna za naše zdravlje.
U srcu ovog procesa je esencijalna amino kiselina zvana triptofan, koja se nalazi u hrani kao što su ćuretina, sir i jaja. Kada dospe u naša creva, bakterije pretvaraju triptofan u razna jedinjenja.
Ove bakterije se utrkuju da iskoriste aminokiselinu, pretvarajući je u supstance koje mogu biti štetne ili korisne za naše zdravlje.
Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje puno vlakana može pomoći crevnim bakterijama da pretvore triptofan u zdrave supstance.
Međutim, ako ne jedemo vlakna, naše crevne bakterije mogu da pretvore triptofan u štetna jedinjenja.
Ovi rezultati naglašavaju da naše prehrambene navike značajno utiču na ponašanje crevnih bakterija, stvarajući delikatnu ravnotežu između aktivnosti koje promovišu zdravlje i bolesti.
Kako da omekšate jako zamrznut sladoled: Tri brza trika za sladokusce
Preuzmite android aplikaciju.