Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево како да направите укусан рижото а да има 300 калорија мање!

Тајна доброг рижота се манифестује у квалитетном пиринчу кратког зрна и мало стрпљења. Када кувате ово јело, потребно је да стојите поред шпорета, промешајте пиринач и додајте течност док не добијете праве резултате.
Фото: Pixabay/gleenferdinand

Да би рижото био кремаст, потребно је користити пиринач кратког зрна као што је арборио, који има висок проценат скроба. Рижото постаје кремаст захваљујући стрпљивом сипању пиринча топлим темељцем и мешању. У рижото можете додати и мало млека да повећате кремасту текстуру јела. Припрема рижота обично почиње динстањем лука и осталих састојака на уљу. Иако уље олакшава овај посао, оно такође повећава калоријску вредност целог јела. Да ли знате колико уља сипате у тигањ или шерпу одокатативном методом када планирате нешто да сотирате?

У једној супеној кашики уља има чак 120 калорија. Ако прескочите сотирање поврћа на уљу и уместо тога користите повртни или пилећи темељац који ћете ионако користити у јелу, калоријску вредност можете смањити за најмање 200 до 300 калорија.

У рижото се обично на крају умеша кашика или две путера. Ако прескочите овај корак, можете смањити калоријску вредност јела за додатних 200 калорија. Не прескачите пармезан. Даје одличан укус овом јелу и вреди сваке калорије.

Састојци за кремасти рижото са поврћем:
  • 250 грама арборио пиринча
  • 250 грама печурака
  • 200 милилитара млека
  • 150 грама грашка
  • 1 литар биљног или пилећег темељца
  • 1 лук
  • 2-3 чена белог лука
  • 1-2 кашике медитеранске мешавине зачина сок од лимуна со и бибер по жељи рендани пармезан за сервирање
Припрема:

Загрејте темељац у шерпи и оставите са стране. Лук и бели лук исецкајте и продинстајте у тигању са мало темељца. Повремено мешајте и по потреби додајте течност. Додајте сецкане печурке, посолите их и све заједно динстајте још три до четири минута. Додајте пиринач и мешавину медитеранских зачина и све заједно динстајте око један минут. Почните постепено да сипате пилећи темељац и млеко, непрестано мешајући. Биће потребно 15 до 20 минута да пиринач „попије” сав темељац и млеко и да се скува. На пола кувања пиринча додајте грашак. Пред крај кувања подесити сланост јела. Додајте мало бибера и сипајте у рижото мало лимуновог сока. Јело послужите топло са ренданим пармезаном.

Уживајте без гриже савести!

Rešena dilema: Da li je zdraviji puter ili margarin?

Преузмите андроид апликацију.