Početna > Život i stil
Život i stil

Evo kakao da uštedite dok kuvate!

Prema nekim podacima, tročlano domaćinstvo potroši oko 11 odsto ukupne energije utrošene u domaćinstvu za kuvanje i pripremu hrane.
Foto: Pixabay/congerdesign

Trikovi koje predstavljamo u nastavku mogu vam pomoći da uštedite mnogo energije ako ih dosledno sledite. Tako ćete doprineti zaštiti životne sredine, a novčanik će vam krajem meseca biti zahvalan.

Bez obzira da li vam računi za struju vrtoglavo rastu ili ste zabrinuti za životnu sredinu, pronalaženje načina za smanjenje potrošnje energije tokom kuvanja je vredno vašeg vremena.

To možete učiniti malim promenama koje ne zahtevaju prilagođavanje životnog stila ili velike žrtve, a one će vam oduzeti minimalnu količinu vremena – u stvari, naprotiv, ove radnje će vam čak pomoći da uštedite vreme.

Koristite poklopac tokom kuvanja

Kuvanje u poklopljenom loncu je tri puta efikasnije nego bez poklopca. Sledeći put kada kuvate testeninu, krompir ili povrće, poklopite šerpu. Tako će voda brže ključati, jer toplota neće izlaziti iz lonca, a hrana će se kuvati za kraće vreme.

Uskladite veličinu lonca sa veličinom ploče za kuvanje

Ako koristite samo mali tiganj, stavite ga na najniži gorionik ili ploču za kuvanje. Korišćenje prevelikog gorionika omogućiće toploti da izađe u prostoriju, a hrana će trajati duže da se kuva. Takođe štedimo novac, energiju (i vodu) tako što u lonac sipamo samo onoliko vode koliko nam je potrebno i na taj način ubrzavamo proces zagrevanja.

Otvorite vrata rerne i frižidera samo kada je potrebno

Otvorite vrata frižidera ili rerne samo kada je to apsolutno neophodno. Kada otvorite vrata frižidera, puštate hladan vazduh da izađe i zagreje se, što znači da kompresor mora da koristi više energije da bi povratio snagu. Kada otvorite frižider, potrudite se da što pre izvadite iz njega sve što vam je potrebno. Čak i ako otvorite vrata rerne tokom kuvanja, oslobađate toplotu koja troši dodatnu energiju.

Planirajte pečenje u rerni unapred

Optimizujte svoju rernu pečenjem većih količina odjednom, štedeći električnu energiju koja se koristi prilikom ponovnog zagrevanja rerne. Rernu možete isključiti pre isteka određenog vremena kuvanja, jer će toplota u isključenoj i zatvorenoj rerni nastaviti da zagreva hranu još neko vreme.

Izaberite pravi uređaj za toplotnu obradu

Uvek birajte najoptimalniji način kuvanja ili pečenja. U zavisnosti od jela koje pripremate i količine, uvek birajte najmanji mogući aparat. Za tostiranje jedne ili dve kriške hleba rerna je potpuno neekonomičan izbor u odnosu na toster. Za manju količinu krompira, tiganj će biti zgodniji od zagrevanja cele rerne. Tako ćete uštedeti energiju, a konačno jelo zbog toga neće biti ništa manje ukusno.

Da li znate koja samonikla biljka može da vam reši toliko problema?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake