Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево када почиње зимско рачунање времена

У ноћи са 29. на 30. октобар 2022. казаљке на сату се померају за један сат уназад. То значи да можете спавати сат времена дуже. Ипак, после померања казаљки на сату, у поподневним сатима очекују се краћи дани.
Фото: Pixabay/obpia30

Временске промене се увек врше викендом, у ноћи са суботе на недељу.

Прелазак на зимско рачунање времена ове године обавиће се последњег викенда у октобру, у ноћи са 29. на 30. октобар 2022. Казаљке на сату биће померене тачно један сат уназад, односно са три ујутру на два. ујутру.

Године 1784. проналазач, научник, а касније и председник САД, Бенџамин Френклин, први је дошао на идеју о летњем рачунању времена. Наводно се само шалио са својим предлогом.

Имао је 78 година и тада је већ осам година живео у Паризу. Борио се са разним болестима и често није напуштао свој дом у париском предграђу Паси.

Друштво су му правили пријатељи. Један од њих је био и издавач листа „Journal de Paris“ који га је због свог хумора увек подстицао да пише кратке текстове о свакодневним проблемима.

Френклин је у једном чланку поменуо летње рачунање времена, али пошто је то био чланак из шале, није јасно да ли је заиста био озбиљан.

У Немачкој је летње рачунање времена уведено током Првог светског рата, од 30. априла до 1. октобра 1916. године, како би се дуже коришћењем дневне светлости уштедела енергија која се трошила на производњу у ратној индустрији.

Исте године је следила и Велика Британија.

Европска унија је од 2002. године одредила последњу недељу марта као почетак и последњу недељу октобра као крај летњег рачунања времена.

Према истраживању Форса, 80 одсто свих испитаника у Немачкој сматра промену времена сувишном и залаже се за њено укидање.

Али и даље остаје питање да ли ће се одлучити за летње или зимско рачунање времена. Већина преферира летње рачунање времена.

Ako ste rođeni na ovaj datum, očekuju vas velike stvari

Преузмите андроид апликацију.