Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Ево где се налази један од најлепших погледа на Нови Сад

Још од постанка првих градова постојала су места и локације са којих се могла видети њихова целокупна структура и околина. Но, у већини случајева, оваква места су више била потреба и служила су за осматрање за случај пожара, поплаве, најезде противничке војске и сличне невоље.
Фото: Градске инфо

Близина Фрушке горе и Петроварадинске тврђаве омогућили су Новом Саду да у својој непосредној близини има један од најлепших видиковаца, а тераса тврђаве са Официрским павиљоном пружа управо то.

Стога, не треба да чуди чињеница да многи Новосађани, али и посетиоци Новог Сада долазе управо овде да би направили добре фотографије. Осим тога, јединствен амбијент саме Петроварадинске тврђаве омогућава да се човек мало одмори од ужурбаног темпа града и да на миру разбистри мисли.

Официрски павиљон је једна од најстаријих сачуваних зграда на простору Петроварадинске Горње тврђаве. Саграђен у 18. веку, некада је служио за смештај војне администрације, а ту су организовани и официрски балови и гала пријеми важним личностима.

Архитекта Драгиша Брашован је адаптирао ентеријер, након чега се у приземљу отвара ресторан.

Својевремено у њему су угошћени аустријски цареви Јосиф II, Франц I и Фрања Јосиф, после слома Првог српског устанка ту су боравили Kарађорђе и српске војводе, а председник СФР Југославије Јосип Броз Тито је управо на овом месту био домаћин лидерима покрета несврстаних.

Фото: Wikimediacommons/
Bárdos Dezső

Павиљон је доминатна једноспратна грађевина подигнута на северном делу тврђаве, изнад Лудвиговог бастиона. Састоји се од приземља, спрата и две мање подрумске просторије испод предњих делова крила. У основи је у облику издуженог правоугаоника са два мања бочна крила повезана тремом.

Простор у приземљу, који је оријентисан према Дунаву, издељен је на четири целине са три ресторана у предњем делу и кухињским блоком у стражњем делу. На спрату су свечани салони, постављени у два низа.

Фото: Градске инфо

Prošetajte Petrovaradinskom tvrđavom iz svih delova sveta – evo kako da napravite virtuelnu turu

 

Преузмите андроид апликацију.