Početna > Život i stil
Život i stil

Evo do čega može dovesti pijenje čaja sa određenim namirnicama

Sa hladnijim vremenom sve češće posežemo za šoljicom omiljenog čaja, ali je važno znati da neke namirnice ne treba konzumirati uz ovaj topli napitak.
Foto: Pixabay/ERICKZHOU

Ispijanje čaja ili kafe sa određenim namirnicama, kao što su crveno meso i lisnato zeleno povrće, može povećati vaše šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranljivih materija.

Naime, hemikalije u ovim toplim napitcima sprečavaju apsorpciju gvožđa u organizmu, a gvožđe je mineral koji je od vitalnog značaja za prenos kiseonika i daje telu energiju i jača imuni sistem.

Pijenje čaja sa određenim namirnicama može dovesti do anemije ili ozbiljnog nedostatka gvožđa.

Namirnice koje ne treba konzumirati uz čaj uključuju hranu bogatu gvožđem kao što su biftek i goveđe pečenje, zeleno povrće kao što su spanać, brokoli i kelj.

Studije su otkrile da brojne hemikalije u čaju i kafi mogu blokirati apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upale.

Simptomi anemije mogu biti prilično iscrpljujući i uključuju ekstremnu iscrpljenost, gubitak kose i ponavljajuće infekcije.

Recept dana: Kiseli krastavčići bez konzervansa

Preuzmite android aplikaciju.