Почетна > Свет
Свет

ЕУ жели да успостави суд за ратне злочине поводом руских ацкија у Украјини? 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков осудио позиве Европске уније да се успостави суд за ратне злочине због руских акција у Украјини.
Фото: Pixabay/rperucho

Он је истакао да такво тело не би имало легитимитет и да је неприхватљиво за Москву.

„Што се тиче покушаја да се успоставе нека врста трибунала, он неће имати никакав легитимитет и ми га нећемо прихватити, осудићемо га“, рекао је Песков новинарима, а преноси Интерфаx.

У одговору на питање како би Кремљ реаговао на такве акције, Песков је рекао да руски истражитељи раде на откривању злочина „кијевског режима“.

„Веома је важно да се свему овоме додају и подаци о злочинима које је режим починио од 2014. године и на које, на нашу жалост, нисмо видели ни критику Запада“, додао је портпарол Кремља.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је јуче да ће Европска унија покушати да успостави специјализовани суд, уз подршку Уједињених нација, за истрагу и кривично гоњење наводних ратних злочина које је Русија починила у Украјини.

Како је рекла, ЕУ наставља да пружа подршку Међународном кривичном суду (МКС), тако да предлаже оснивање специјализованог суда, уз подршку Уједињених нација, који ће истраживати и кривично гонити „злочине агресије Русије“.

Kineski ambasador: Kina ne isporučuje oružje Rusiji

Преузмите андроид апликацију.