Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ донела мере за помоћ пољопривреди и винарству због екстремног времена

ЕУ се труди да ублажи последице екстремних временских услова на произвођаче воћа, поврћа и вина у Европи низом мера у склопу такозваног „пакета флексибилности“.
Фото: Градске инфо

Како наводи Еурактив, овај пакет предвиђа одређена одступања у оквиру националних стратешких планова кроз које земље спроводе програм субвенција ЕУ за пољопривреду да би се ефикасније помогло поменутим произвођачима.

Пакет подразумева и одступања у оквиру тзв. Заједничке тржишне организације (ЦМО), која представља традиционалну сигурносну мрежу пољопривредника у случају тржишне кризе.

Поред тога, Европска комисија (ЕК) је увела одступања од шеме одобрења за садњу винове лозе како би осигурала да произвођачи који нису били у могућности да примене дозволе за садњу због поплава неће изгубити своја права.

Производња воћа и поврћа у неколико региона ЕУ драматично је смањена због „неповољних метеоролошких догађаја“ у пролеће, а многи виноградари због лошег времена нису успели да заврше садњу, саопштио је портпарол ЕК.

Овогодишње пролеће и лето у Европи су донели низ екстремних временских појава које су, између осталог, оставиле траг на пољопривредну производњу.

Недавно су обилне падавине у Словенији и јужној Аустрији почетком августа нанеле штету пољопривредном сектору.

У Аустрији, главни осигуравајуће друштво за пољопривреду ХВ проценио је штету на 220 милиона евра.

Подаци о последицама падавина на пољопривредни сектор у Словенији још нису објављени, а премијер ове земље Роберт Голоб процењује да је штета преко 500 милиона евра.

Према недавним подацима Европске опсерваторије за сушу, многи делови Европе и даље се суочавају са великим недостатком падавина.

Док су суше овог пролећа погодиле Иберијско полуострво и друге делове јужне Европе, у последње време су више концентрисане у северној Европи, што највише утиче на регион Балтичког мора.

Mali: Izjednačavanje minimalne zarade i potrošačke korpe nije zakonska obaveza

Преузмите андроид апликацију.