Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ блокирала санкције за руски титанијум

Европска унија је блокирала предлог за увођење санкција руском произвођачу титанијума, компанији VSMPO-AVISMA, објавио је Вол Стрит журнал (WСЈ).
Фото: Wikimedia Commons

Према извештају њујоршког пословног листа, предлог је заустављен након што су Француска и друге чланице ЕУ изразиле забринутост због могуће руске одмазде у виду потпуне забране извоза титанијума, преноси Раша тудеј (РТ).

Компанија VSMPO-AVISMA је највећи светски произвођач титанијума и производа од легура титанијума, које имају широку примену у производњи авиона, почев од трупа авиона и делова мотора до стајног трапа.Ова руска металска компанија је главни Ербасов добављач титанијума, па би губитак испорука из Русије задао велики ударац водећем светском произвођачу комерцијалних авиона.

Ербас је прошлог месеца јавно позвао ЕУ да се уздржи од увођења санкција на увоз руски метала. Према консултантској кући Аликс Партнерс, отприлике 65 посто Ербасовог титанијума долази из Русије.

Компанија VSMPO-AVISMA, која је делом у власништву руске космичке и ваздухопловне корпорације Ростек, која држи 25 посто плус једну акцију, снабдева својим производима више од 450 компанија у 50 земаља света, укључујући Боинг, Ербас, Ембраер и Ролс-Ројс.

Ролс-Ројс је раније ове године најавио да ће привремено обуставити куповину руског титанијума због рата у Украјини и западних санкција према Москви. Медији су, међутим, касније објавили да Ролс-Ројс није раскинуо постојећи уговор, позивајући се на изворе у компанији, те да би испоруке могле да се наставе у било ком тренутку.

Амерички произвођач авиона Боинг је такође најавио да ће обуставити куповину руског титанијума и да намерава да се преоријентише „на друга тржишта“.

Veliki značaj gasa za funkcionisanje pogona kompanije ,,Tetra pak“

Преузмите андроид апликацију.