Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ: 210 милиона евра хуманитарне помоћи за 15 земаља

Европска комисија је данас определила нови пакет хуманитарне помоћи од 210 милиона евра за 15 земаља.
хуманитарне
Фото: Unsplash/carlbcampbell

Комисија је проценила да је у овој години несигурност у снабдевању хране достигла ниво без преседана, са најмање 205 милиона људи који су тренутно у стању крајње несигурности у погледу снабдевања храном и захтевају хитну помоћ а ситуација је драматична и ризик од глади постоји у Авганистану, Етиопији, Нигерији, Јужном Судану, Сомалији и Јемену, саопштило је извршно тело Уније.

„Морамо деловати да избегнемо глад у неким од најсиромашнијих делова света”, изјавила је председница ЕК Урсула фон дер Лајен.

Од овог пакета, два милиона евра су намењена Буркини Фасо и Нигеру, по један милион Малију и Чаду и четири милиона евра Централноафричкој Републици.

Затим у Источној и јужној Африци, девет милиона евра су за Судан за помоћ угроженом становништву, шест милиона евра Јужни Судан, 10 милиона евра су намењени за Етиопију за безбедност хране, помоћ за живот, исхрану, воду и канализацију, а 10 милиона евра су за Сомалију за најугроженије групе становништва.

Од земаља на Блиском Истоку, 35 милиона евра иду у Јемен, 15 милиона евра у Сирију и пет милиона евра Либану за избеглице и за основне потребе грађана ове земље.

Комисија је проценила да су 24 милиона људи у Авганистану угрожени и за ову земљу шаље 75 милиона евра за безбедност хране, као и за помоћ после природних катастрофа које су недавно погодиле земљу.

Пакистану је додељено 10 милиона евра као помоћ после поплава које су имале велики утицај на храну и безбедност становништва.

Кад је реч о Латинској Америци, ЕК шаље 30 милиона евра за регионалну кризу у Венецуели за најхитније потребе становништва, како унутар тако и ван земље, нарочито у Колумбији, Еквадору и Перуу и пет милиона евра сувом коридору Централне Америке за снабдевање храном и водом.

Укупна европска подршка за глобалну сигурност хране износи осам милијарди евра у периоду од 2020 године до 2024 године.

Pad realnih plata u Švajcarskoj – najveći gubitak od 1942.

Преузмите андроид апликацију.