Почетна > Србија
Србија

Ескобар: Одложити за 10 месеци рок за пререгистрацију возила

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да би рок који је влада привремених приштинских институција одредила за пререгистрацију возила требало да буде продужен за 10 месеци и да би било добро да одговор владе у Приштини на такав предлог буде позитиван.
Фото: PrtSc/U.S.EmbassyinSerbia/YouTube

„Волео бих да се ово деси. Ово није само захтев САД, већ целе Квинте. А то је зато што смо ми земље које највише подржавају Косово“, нагласио је Ескобар за приштински Канал 10.

Ескобар је рекао да се на то нису обавезали ни председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, ни премијер Аљбин Курти, али да САД желе се то спроведе на миран начин.

„Косово има право да ово спроведе, али желимо да то спроведемо на миран начин који не подиже тензије и не одвлачи нас од неких ствари које морамо да урадимо“, навео је Ескобар, пренео је Косово онлине.

Он је казао да је важно да људи слушају препоруке кад их они дају.

„Нисмо добили одговор косовске стране, још чекамо. Знам да ће бити и других званичника из Квинте који ће посетити Косово, и Лајчак ће боравити овде. Желим да будем сигуран да људи који су укључени у преговоре чују позитиван одговор на ово“, рекао је Ескобар.

Он је, како преноси Канал 10, навео ““да САД подржавају француско-немачки план за дијалог““.

„Да, у потпуности га подржавамо. И морам да додам да смо увек подржавали признање Косова као независне и суверене државе“, истакао је Ескобар.

Према његовом мишљењу, српско признање Косова ће се десити и „мораће да се деси некада у некој каснијој фази“.

„Али оно што је важно за Косово је да започне стабилнији пут ка интеграцији у евроатлантске структуре, укључујући и признање од стране пет држава чланица ЕУ које не признају Косово. Ово је најважнија ствар коју можете извући из било чега другог у том процесу“, нагласио је Ескобар.

Ескобар је рекао да је чуо је од својих колега из Европе да је постизање коначног споразума између Београда и Приштине ““питање недеља““.

„Чуо сам своје европске колеге како причају да је то питање недеља, а не година. За договор, за пут напред. Стога, осим тога припада и странкама и посредницима да поставе временске рокове, али то мора да буде брзо. Узимајући у обзир контекст онога што се дешава, сви морају да преузму одговорност за стварање стабилности, не само у Европи, већ и у региону““, казао је амерички званичник.

Ескобар је истакао да је уверен да ће Заједница српских општина (ЗСО) бити формирана јер је то споразум потписан у Бриселу, али да мора да буде у складу са уставом тзв. Косова.

„Јутрос сам разговарао са председницом о различитим начинима на које Косово може да створи Асоцијацију како би била “вин-вин“ ситуација, како за заједнице на северу тако и за само Косово…Постоји много, много европских опција и модела које можемо заједно да размотримо и који би ово учинили реалном могућношћу. Али, волели бисмо да се то примени. Разговарали смо о неколико модела, опција и визија за ово““, казао је, поред осталог, Габријел Ескобар.

U „Leoniju“ u Kraljevu još 1000 novih radnih mesta

Преузмите андроид апликацију.