Почетна > Свет
Свет

Ердоган: Турска одржава односе са Путином

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас да је Турска одржавала и сада одржава односе са руским лидером Владимиром Путином док сви са Запада „нападају Русију“.
Фото: Танјуг/Vyaćeslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Турска је и званично више пута поручивала да не намерава да се придружи санкцијама Русији, подсећа агенција РИА Новости.

„Док су сви нападали Русију, ми нисмо. Напротив, одржавали смо односе са председником Путином на исти начин као и пре“, рекао је Ердоган на састанку са младима у Мугли.

Турски лидер је подсетио на предлог руског лидера да се бесплатно шаљу храна и ђубриво землјама које су у неволји, посебно афричким државама у којима становништво гладује или је на ивици глади.

Уговор о житу, који су 22. јула потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН , подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива из три црноморске луке, уклјучујући Одесу.

Тај уговор је истекао 18. новембра, али је подразумевао аутоматско продужење за наредних 120 дана у недостатку примедби било које уговорне стране.

Овај уговор је саставни део пакет-аранжмана који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива, али Москва упозорава да је управо то део који није остварен у пракси.

У међувремену су УН упутиле званична уверавања да ће Русији бити укинута постојећа ограничења.

Mađarska bi platila visoku cenu ako EU uvede sankcije na nuklearnu energiju

Преузмите андроид апликацију.