Почетна > Свет
Свет

Ердоган с Гутерешом о житном споразуму крајем месеца у Њујорку

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је данас да ће о обнављању житног шпоразума разговарати са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом током Генералне скупштине Светске организације касније овог месеца.
Фото: Танјуг/Bay Ismoyo/Pool Photo via AP

Ердоган је рекао да је у блиском контакту са Уједињеним нацијама у вези са оживљавањем иницијативе за извоз украјинског жита преко Црног мора, преноси Ројтерс.

Турски председник је у понедељак, након разговора са руским колегом Владимиром Путином у Сочију, рекао да најновији предлог УН садржи покушаје да се удовољи неким од услова Русије за повратак житном споразуму.

Путин је након тог састанка рекао да ће се Русија вратити споразуму о житу чим се испуне обећања која су јој дата.

Руски захтеви укључују враћање пољопривредне банка те земље на SWIFT систем плаћања и осигурање бродова укључених у иницијативу за жито

Гутереш је прошле недеље саопштио је да је послао писмо министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову, у којем је изнео конкретне предлоге за обнављање споразума о житу.

Споразум је престао да важи 18. јула, а Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да се противи његовом продужавању, због тога што нису испуњени њени услови.

Pudždemon: Uslov je da budu odbačeni sudski postupci za katalonski separatizam

Преузмите андроид апликацију.