Почетна > Свет
Свет

Пуџдемон: Услов је да буду одбачени судски поступци за каталонски сепаратизам

Прогнани бивши лидер Каталоније Карлес Пуџдемон изјавио је данас да сви судски поступци у вези са оптужбама за каталонски сепаратизам морају бити одбачени као услов да његова странка преговара о пружању подршке за формирање нове шпанске владе.
Фото: Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Пуџдемон је у Бриселу рекао да ће бити потребно да у замену за подршку његове странке вршилац дужности премијера Педро Санчез предузме значајне уступке или ће, у супротном, како је навео, Шпанци поново морати да изађу на изборе.

Пуџдемон је позвао Шпанију да поштује легитимитет покрета за независност Каталоније, гарантује поштовање постигнутих споразума и одустане од судских поступака против покрета за независност.

„Каталонски такође треба да буде признат као званични језик у институцијама ЕУ“, истакао је Пуџдемон.
Фото: Танјуг/AP Photo/Francisco Seco, File

Седам гласова посланика из Пуџдемонове партије Заједно за Каталонију пресудни су да би Санчез могао да обезбеди још један премијерски мандат.

Средином августа Франсина Арменгол из Санчесове Социјалистичке радничке партије изабрана је за председницу Доњег дома парламента, уз подршку 14 посланика две каталонске сепаратистичке партије.

Пуџдемон је побегао у Белгију крајем октобра 2017, избегавајући процес који се у Шпанији води против њега, преноси Ел Паис.

U Austriji razbijena teroristička ćelija povezana sa Islamskom državom

Преузмите андроид апликацију.