Почетна > Бизнис
Бизнис

Ербас ће престати да купује руски титанијум

Главни европски произвођач авиона Ербас планира да престане да се ослања на руске испоруке титанијума у ​​року од неколико месеци, изјавио је извршни директор Ербасовог војног и космичког сектора Мајкл Шелхорн, пренео је Ројтерс.
Фото: Pixabay/TobiasRehbein

Компанија је наводно повећала снабдевање овим кључним металом од алтернативних извозника у настојању да избегне испоруке из Русије због широких санкција ЕУ према тој земљи због агресије на Украјину.

„Ми смо у процесу удаљавања од Русије када је у питању титанијум. Биц́е то питање месеци, а не година“, рекао је Шелхорн на компанијској конференцији за медије о одрживости, додајуц́и да је пројекат заокрета од руских извора „у пуном јеку“.

Он је, међутим, указао на „релативно сложен процес“ који укључује сертификацију нових добављача, с обзиром на строге прописе ваздухопловне индустрије.

„Али то ће се десити“, додао је.

Ербас је повец́ао куповину титанијума из САД и Јапана док истражује неке нове опције за снабдевање, рекли су британској агенцији извори из авио-индустрије, додајуц́и да сертификација нових добављача по строгим ваздухопловним стандардима може потрајати годинама.

„За сада, Ербас и даље набавља одређени проценат руског титанијума, али смо недвосмислено на путу да постанемо независни од њега“, признао је Шелхорн, преноси Раша тудеј.

ЕУ је у оквиру санкција према Москви забранила извоз у Русију производа и технологија које се користе у ваздухопловном и свемирском сектору, пре свега извоз авиона и резервних делова за њих.

Генерални директор Ербаса Гијом Фори позвао је у априлу Брисел да не блокира увоз титанијума из Русије, рекавши да би санкције према том стратешком металу нанеле штету ваздухопловној индустрији, а једва да би нашкодиле руској економији.

Медији су у јулу известили да је ЕУ одбацила предлог за увођење санкција руској компанији „VSMPO“-Ависма, највећем светском произвођачу титанијума, пошто су га одбиле Француска и друге земље.

U trećem kvartalu 2022. prodato najviše automobila

Преузмите андроид апликацију.