Почетна > Србија
Србија

ЕПС-у 49 милиона евра ЕУ подршке за хидро, ветар и солар пројекте

ЕПС је објавио да ће добити 49 милиона евра бесповратне развојне помоћи из програма ЕУ за четири пројекта у хидро и соларном сектору, као и за изградњу постројења за производњу струје из ветра.
Фото: Електропривреда Србије

У документу објављеном на сајту ЕПС-а наводи се да ће бесповратно добијених 16,1 милиона евра бити употребљено за ревитализација „Власинских ХЕ“, за изградњу ветропарка Костолац добијено је 31,2 милиона евра, а подршка за израде инвестиционо – техничке документације за развој пројеката соларних електрана Морава и Колубара А је од по 860.000 евра.

ВД директора ЕПС-а Мирослав Томашевић оценио је да се ради о великом успеху за ЕПС.

„По први пут једном предлагачу истовремено је одобрено више пројеката за добијање грантова. И та позитивна оцена за наше пројекте потврда је да радимо у добром правцу, а европске институције су сигурне да средства иду у праве руке“, изјавио је он.

Средства добијена за Власинске ХЕ су око 20 одсто укупне процењене вредности пројекта од 77,5 милиона евра.

ЕПС током 2023. године планира завршетак активности на финансирању пројекта, објаву тендерске документације и потписивање уговора са будућим испоручиоцима опреме, док су припреме за саму ревитализацију већ у току.

За добијену подршку за соларне електране Морава и Колубара А услов је био обезбеђење потенцијалног кредитора што је ЕПС успео са Европском банком за обнову и развој.

ЕПС наводи да је очекивано време завршетка изградње обе соларне електране по пројектном плану 2027. година.

Соларна електрана у ТЕ Колубара А планирана је на одлагалишту угља и депонији пепела и процењено је улагање од 80 милиона евра.

Соларна ТЕ Морава биће на ширем подручју насеља Свилајнац, на депонији пепела и шљаке, уз улагање од 50 милиона евра.

Skupština usvojila budžet za 2023.godinu

Преузмите андроид апликацију.