Почетна > Бизнис
Бизнис

Епл за сада не планира смањивање броја запослених

Смањења радних места су захватила друге велике технолошке послодавце као што су Фејсбуков матични Мета Платформс, Мајкрософт, и Гуглова кровна компанија Алфабет.
Фото: Unsplash/zhiyue

Заправо, последње велико отпуштање у произвођачу ајфона и Мек рачунара десило се давне 1997. године, када се суоснивач Стив Џобс вратио у компанију из Купертина и отпустио 4.100 радника.

Разлог зашто су Епл и његови радници избегли „метак“, према Вол Стрит журналу и CNBC-у, је тај што није масовно запошљавао претходних година као што су то учинили његови конкуренти.

Између септембра 2019. и септембра 2022, Епл је повећао своју радну снагу за око 20% на око 164.000 стално запослених. Отприлике у истом периоду, Амазонов број запослених се удвостручио, Мајкрософт је порастао за 53%, Алфабет је скочио за 57%, док је радна снага Мете порасла за невероватних 94%.

Епл ипак није имун на трендове који су натерали његову Биг Тек браћу да смање своју радну снагу. Очекује се да ће пријавити свој први квартални пад продаје у више од три године, када објави кварталне резултате 2. фебруара.

Такође је успорио запошљавање прошле јесени, а извршни директор Тим Кук је овог месеца пристао на смањење своје циљане плате за 40%.

Том Форте, виши истраживач у инвестиционој банци ДА Давидсон & Kо. рекао је за Вол Стрит журнал да ће Епл вероватно тихо смањити своје послове тако што неће заменити раднике који одлазе. Такође је рекао да би, иако Епл не нуди бесплатне ручкове који су уобичајени у Силицијумској долини, могао да смањи неке од погодности које нуди својим запосленима.

Данијел Морган, виши портфељ менаџер у Епл инвеститору Synovus Trust Co. рекао је за Журнал да је још један разлог зашто је Епл избегао велика отпуштања других људи то што није трошио масовно на високо спекулативне пројекте као што су самовозећа возила и метаверзум. „И Мета и Гугл су страшно криви за то“, рекао је.

Еплове деонице надмашиле су велике технолошке компаније које су отпуштале радна места у прошлој години. Његове деонице су пале за око 13,4% у том периоду. Мета је највише пала, изгубивши више од 54% вредности. Амазон је пао за око 33% у том периоду, док је Алфабет изгубио скоро 25%, а Мајкрософт 18,7%.

Mask kaže da u Kini rade „najnapornije i najpametnije“

Преузмите андроид апликацију.