Почетна > Бизнис
Бизнис

Епл остварио рекордан приход, нето профит пао

Епл, највреднија светска технолошка компанија, у трећем кварталу своје фискалне године остварила је рекордан приход од 83 милијарде долара што је за два процента више него у истом периоду годину дана раније.
Фото: Unsplash/Laurens-Heiman

Упркос рекордном приходу, нето профит Епла је опао за 10,5 одсто у три месеца закључно са јуном у односу на исти лањски период, због економског успоравања, упорног раста инфлације, поремећаја у ланцима снабдевања и пада продаје у Кини услед спровођења политике нултог ковида, преноси Танјуг.

Продаја у великој Кини, која је некада била једно од компанијских најперспективнијих региона, пала је за око један одсто у посматраном кварталу.

Ипак, Епл је надмашио очекивања Вол Стрита и у погледу прихода и профита, а акције произвођача ајфона порасле у четвртак увече за готово четири одсто након објаве пословних резултата.

Компанија је саопштила да је њена инсталирана база активних уређаја достигла највише нивое свих времена у свакој категорији производа током трећег тромесечја.

Квартална продаја Еплових услуга, кључног елемента у стратегији будућег раста компаније, скочила је за 12 процената на 19,6 милијарди долара, што је незнатно испод 19,7 милијарди долара колико су очекивали аналитичари.

Епл сада има више од 860 милиона претплатника на различите услуге, што је за 160 милиона више него прошле године, рекао је финансијски директор Лука Маестри.

Тржишна капитализација компаније је претрпела ударац због пада технолошких акција на тржишту, спустивши се испод нивоа од три билиона долара на 2,5 билиона.

Klime povećale račune za struju u proseku 2.000 dinara mesečno

Преузмите андроид апликацију.