Почетна > Свет
Свет

ЕМА разматра да ли да одобри давање бустер дозе Модерне

Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила је данас да процењује да ли трећа доза вакцине Модерна може да се да шест месеци након примања друге дозе особама од 12 година па навише.
Фото: Pixabay/fernandozhiminaicela

Ревизија агенције ЕМА долази након саопштења од прошле недеље да намерава да одлучи почетком октобра да ли да подржи бустер дозу компанија Фајзер/Бајонтек, скоро месец дана откако је почела процену, пренео је Ројтерс.

Док европске здравствене власти треба још да одобре бустер дозе, повећање у броју случајева би могло да их натера да предузму мере предострожности, додаје британска агенција.

„Иако ЕМА и Европски центар за превенцију и контролу болести не сматрају да је бустер доза неопходна за већи део популације, ЕМА процењује апликацију Модерне како би обезбедила довољно доказа којим би могла да подржи давање треће дозе“, навела је ЕМА.

Апликација компаније Модерна за давање треће дозе у земљама ЕУ је већ поднета и чекају се резултати тестирања која су у току.

Бројне земље чланице ЕУ су самостално одлучиле да деле бустер дозе, иако се суочавају са могућим правним последицама, јер не постоји формално одобрење од ЕМА, регулаторна тела које доноси овакве одлуке.

Odluka EMA o trećoj dozi vakcine moguća početkom oktobra

 

Преузмите андроид апликацију.