Почетна > Свет
Свет

Елитни руски шпијуни глумили породичне људе у Словенији, чека их суђење

Мариа Мајер и Лудвиг Гиш, преселили су се 2017. године са своје двоје мале деце у Љубљану. Људима који су их упознали обично би се свидели, придошлице из Латинске Америке биле су пријатељски настројене, али не и нападне, пренео је „Гардијан“.
Фото: Pixabay/4711018

Мајер је отворила онлајн уметничку галерију, док је Гиш водио ИТ стартап.

Пријатељима су рекли да их је страх од уличног криминала код куће у Аргентини подстакао на пресељење у Европу.
У интервјуима са десетак људи који су познавали једног или обоје, две речи су се стално појављивале: „обичан“ и „пријатан“.

Суседи су наводили да су људи који живе у броју 35 обична породица, казали су и да су се деца често могла чути како се играју у дворишту, вичући на шпанском.

Стога су били шокирани када су почетком децембра Мајер и Гиш били мете једне од најтајанственијих полицијских и обавештајних операција у новијој историји Словеније.

Полицајци су упали у кућу, ухапсили пар и одвели њихово двоје деце у социјалну службу.

Према извору упућеном у истрагу, у кући је пронађена енормна количина готовине.

Крајем јануара словеначки медији су објавили вест о хапшењу, повезујући их са руском обавештајном службом.
Извори у Љубљани рекли су „Гардијану“ ове седмце да су „Мариа и Лудвиг“ заправо елитни руски шпијуни познати као „илегалци“.

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је у четвртак те тврдње, рекавши новинарима да су ухапшени пар заправо руски држављани, а не Аргентинци.

За разлику од „легалних“ руских обавештајаца, који су прерушени у дипломате, илегалци делују без икаквих видљивих веза са Москвом, пише лист.

Они се годинама обучавају да глуме странце, а затим се шаљу у иностранство да прикупе обавештајне податке.

Многи имају децу, која су одгајана без икакве идеје да су им родитељи заиста Руси.

„Осумњичени су припадници стране обавештајне службе који су користили илегално стечене стране личне исправе како би под лажним идентитетом живели и радили у Словенији и тајно прикупљали податке“, рекао је портпарол полиције Драго Менегалија.

Неименовани извор који има сазнања о случају рекао је да је у неформалним разговорима након хапшења Москва брзо признала да се ради о обавештајцима.

Иако су у току припреме за суђење у Словенији, воде се закулисни преговори између Москве и западних земаља о њиховој размени за особу или људе који су тренутно у затвору у Русији.

Један од извора је рекао да је пар у притвору мало говорио.

„Прихватили су то стоички. Очито је да су професионалци. Они не говоре“, рекао је неименовани извор, додајући да се преговори о размени одвијају на високом нивоу.

„Сада ћемо видети колико су ти људи стварно важни Русији. Ово је сада велика игра, јасно је да је Словенија овде само посредник“, казао је он.

Dva muškarca u Indiji osućena na doživotnu kaznu, „ocinkario“ ih papagaj sa mesta zločina

Преузмите андроид апликацију.