Почетна > Бизнис
Бизнис

Електронским боловањем против злоупотреба

Крајем ове године грађанима Србије требало би да буде омогућена услуга електронског боловања. То значи да ће пацијенти бити лишени обавезе да носе дознаке послодавцу јер ће те дознаке бити послате електронским путем.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Циљ увођења овог информационог система јесте да се пацијенти „поштеде” док су болесни, али и да послодавац добије информације када је његов запослени на боловању, а с друге стране, и да лекар може све да унесе и ажурира у систему, објаснила је Исидора Шмигић, менаџерка за регулаторну реформу НАЛЕД-а, пренео је Танјуг.

„Ова услуга једна је од оних на којој НАЛЕД ради заједно с Министарством здравља, а после е-боловања очекује се и примена е-картона, што би могло почети да се примењује од 2026. године“ најавила је она.

На тему увођења е-боловања и раније је било речи у јавности, посебно из угла злоупотребе боловања на радном месту. Дешавало се да су неки страни инвеститори, рецимо, у Нишу, пријављивали да је било превише боловања радника, након чега је Министарство здравља наложило инспекцију у здравственим установама где је било таквих боловања.

Подсетимо, Влада Србије усвојила је Програм дигитализације у здравственом систему Србије за период 2022–2026. године. Део тог програма чини и идеја о увођењу е-боловања, која подразумева да пацијенти што мање иду и бораве код свог изабраног лекара, а то значи и да могу онлајн да добију одобравање боловања, да не морају лично да иду код лекара по дознаке.

У УГС „Независност” поздрављају дигитализацију у здравству. Увођење е-боловања виде као олакшицу за лекарски посао, али сматрају да то неће умањити злоупотребе. Зоран Ристић, саветник за економска питања у „Независности”, истиче да је проценат таквих боловања занемарљив.

„Фирме свакако могу да спроведу процедуру контроле радника за које сумњају да злоупотребљавају боловања. Многа предузећа умеју да крше закон, да ангажују, рецимо, детективске агенције које уходе раднике. То је све у циљу њиховог застрашивања како не би ишли на боловања. С друге стране, ни запосленима се не исплати данас да иду често на боловање јер им се одузима 35 одсто од основне зараде. Тиме себи често и ускраћују могућност да зараде бонусе на које имају право само ако раде. Ти бонуси се крећу од 50 до 100 евра по месецу“ објашњава Ристић.

Tužio BMW i dobio dva miliona dolara

Преузмите андроид апликацију.