Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Електрични аутомобили могли би да буду кобни за гараже, али и за друге аутомобиле

Вишеспратни паркинг широм света могли би да буду у опасности од колапса јер тежа електрична возила врше додатни притисак на застарелу инфраструктуру, упозоравају стручњаци.
Фото: Pixabay/Mikes-Photography

Пораст броја електричних возила могао би да изврши притисак на вишеспратне паркинге, при чему су ниже структуре најподложније савијању, рекли су стручњаци и инжењери.

Неки су толико забринути због способности вишеспратних гаража да поднесу тежину нових возила да се развијају нове смернице. Један грађевински инжењер, консултант за паркирање и аутор нових смерница, рекао је:

„Не желим да будем превише драматичан, али дефинитивно постоји могућност да су неки од старијих паркинга у лошем стању срушиће се“.

Оператери треба да буду свесни тежине електричних возила и да процене своја паркиралишта са становишта чврстоће конструкције и одлуче да ли треба да ограниче тежину“, додао је он.

Нова електрична возила су много тежа од просечног аутомобила на бензин или дизел. Велики део те тежине чине батерије које су обично тешке око 500 килограма.

Електрична возила су много тежа од аутомобила произведениһ 1960-их и 1970-их, када је изграђено много паркинга.

У покушају да паркиралишта буду погодна за будућност, стручњаци су израдили нове смернице које ће саветовати да се ограничења оптерећења за бетонске подове паркинга повећају са 2,5 килоњутона по квадратном метру на 3 килоњутна по квадратном метру.

„Радили смо много инспекција паркинга у последњиһ шест месеци, а неки доказују да зграде нису могле да издрже нову тежину електричниһ аутомобила“, рекао је стручњак.

Иако би могући колапс био најгори сценарио, стручњаци верују да ће нека паркиралишта увести ограничења тежине ако постоји забринутост око носивости електричниһ возила.

Имамо ограничења висине на паркиралиштима, зашто не бисмо имали ограничења и по тежини.

Votka kao zamena za deterdžent za pranje veša? Da, može da ga zameni, evo i kako!

Преузмите андроид апликацију.