Почетна > Свет
Свет

Еквадорци на референдуму за затварање налазишта нафте у амазонском резервату

Већина становника Еквадора на најновијем референдуму се изјаснила за зауставлјање производње нафте у налазишту у амазонском резервату Јасуни, на истоку Еквадора.
Фото: Танјуг/AP Photo/Martin Mejia

На референдуму одржаном у неделју, упоредо са превременим општим изборима, 59 одсто Еквадораца изјаснило се за зауставлјање производње у налазишту познатом као „Блок 43″.

Група за заштиту животне средине позивала је на такав потез 10 година, а највиши суд у земљи прошлог маја одобрио је референдум на којем би се грађани изјаснили о томе.

Требало је одлучити о будућности налазишта “ Блок 43″ из којег се извлачи 12 одсто од укупно 466.000 барела нафте, колико се дневно произведе у Еквадору, преноси Фигаро.

Иако су друга нафтна полја још увек у функцији у резервату Јасуни, Блок 43 је постао симбол климатске демократије и привукао пажњу светски познатих личности и активиста који су помно пратили референдум.

Холивудска звезда Леонардо ДиКаприо, који је водио кампању за затварање налазишта, поздравио је референдум као „ пример демократизације климатске политике “.

Шведска активисткиња Грета Тунберг, такође уклјучена у референдум, написала је на Инстаграму: „ Ово је права климатска акција “.

Национална нафтна компанија Петроеквадор, која је до сада била овлашћена да ради на око 300 хектара у резервату Јасуни, али је тврдила да је једва експлоатисала 80 хектара, навела је у саопштењу да ће се придржавати „суверене одлуке“ донете на референдуму.

Јединствени резерват биодиверзитета, Јасуни се простире на скоро милион хектара шуме. То је такође аутохтона землја, подручје које је дом неколико заједница староседелачких народа.

Реч је о последњим заједницама које живе у доброволјној изолацији у Еквадору и склањају се од модерне цивилизације.

Еколошка група Јасунидос, која је подржавала референдум, поздравила је “ историјску победу Еквадора и планете „.

Резултат референдума поздравило је и више невладиних организација.

Експлоатација нафте представља један од стубова еквадорске економије.

Од извоза сирове нафте, која је први извозни производ землје, остварен је приход од 10 милијарди долара у 2022. години.

Скоро 500.000 барела дневно се произведе у читавом амазонском делу землје, а та нафта се потом цевоводима транспортује до пацифичке обале.

Нафтна индустрија се показала као благослов за државну касу и „ развој “ землје, сматрају надлежни, али еколошки активисти указују на загађење великих размера које она доноси.

Pakistan: Pukla žičara, deca zarobljena na oko 370 metara visine (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.