Почетна > Србија
Србија

Екскурзије папрено поскупеле, деца бирају ексклузивна места попут Златибора

Екскурзије су постале папрено скупе, а родитељи сматрају да морају да се прилагоде ценама како би својој деци приуштили незаборавно искуство који је део одрастања.
Фото: Unsplash/alx2bgx

Александар Сеничић, директор Јуте, сматра да је свако повећање цена значајно, али да су екскурзије изузетно скупе због свих предуслова који морају да се испуне за овакву врсту путовања.

„Цена превоза је поскупела јер је поскупело гориво, највећи број агенција изнајмљује аутобусе од превозника који су подигли своје цене. Мораћемо овако док не нађемо отпимално решење“, наводи Сеничић.

Александар Марков из Форума београдских гимназија је сагласан да су екскурзије прескупе у односу на стандард наших људи.

„Али народ пореди екскурзије са летовањем у Грчкој, па упоређују цене, екскурзије најчешће укључују пун пансион, када говоримо о иностранству то је најчешће полупансион, па треба урачунати и улазнице за разне локалитете, и то кошта“, наводи Марков, и додаје:

„Цене јесу високе, али све док су екскурзије својеврстан бизнис, цене ће бити високе. Када врате едукативну сврху цене ће можда бити ниже.“

Деца бирају ексклузивне локације, сматра Марков: „Не мора се ићи на Златибор за који је познато да је скуп.“

Сеничић сматра да се стално добијају упити за што бољим хотелима, те како раније ниједног ученика није било брига у каквом је хотелу.

Неке процене кажу да је дошло до поскупљења од 20 одсто.

Разлога за поскупљење има више, углавном су сви познати. Превоз аутобусом је за 30 одсто скупљи, првенствено због поскупљења горива. Цене рада су повећане, односно дневнице возача. Након тога, више су цене техничког прегледа, који је обавезан пре реализације путовања, а и скочила је цена регистрације, гума, резервних делова, па је разумљиво и поскупљење екскурзија.

Хотели у Републици Српској повећали су цену за око 20 до 25 одсто, у Италији и Шпанији за 15 до 20 одсто, док је у Грчкој и Македонији забележен мањи скок – од 10 до 15 одсто. Дневнице водича су повећане, као и улазнице за музеје и археолошке локалитете, бродове.

Vučić otvara radove na autoputu Bijeljina – Rača

Преузмите андроид апликацију.