Почетна > Бизнис
Бизнис

Економски стручњаци забринути због ситуације у Европи

Економски стручњаци из Европе изражавају забринутост због ситуације у својим земљама, а посебно у јужној Европи, закључак је редовног тромесечног истраживања швајцарског Института за економску политику и Института за економска истраживања ИФО из Минхена.
Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst

Анкета економских експерата (ЕЕС) је показала да су стручњаци у Европи оценили економску политику у својој земљи просечном оценом -6, на скали од -100 до 100.

У јужној Европи влада још већи песимизам, пошто су локални економски аналитичари оценили ситуацију у својој држави просечном оценом -12, рекао је истраживач ИФО Никлас Потрафке.

Експерти у Италији, Шпанији и Поругалији су забринути због коришћења средстава из бриселског фонда НеxтГенератионЕУ.

„Неки стручњаци сматрају да се новац улаже у погрешне пројекте“, каже Потрафке.

Расположење аналитичара у јужној Европи пада већ четврти пут заредом у односу на претходни квартал, а једини изузетак је Грчка, где је поновни избор Киријакоса Мицотакис за премијера имала позитиван ефекат на оцену економских стручњака.

Експерти у источној Европи оцењују ситуацију у својој земљи у просеку са -11 поена, у западној Европи са -4 поена, а у северној Европи са 2 поена.

На глобалном нивоу највећи оптимизам влада у југоисточној Азији и западној Африци, а песимизам је највише наглашен у средњој Азији.

У истраживању, које је спроведено у јуну и јулу, учествовало је укупно 1.405 економских стручњака из 133 државе.

Turinski: U Srbiji najtraženiji trgovci i IT stručnjaci, nedostaju zanatlije

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке